NOS op vingers getikt door contractuele afspraken

20 januari 2015, 13:31

Het Commissariaat voor de Media heeft de NOS op het matje geroepen, vanwege de aanpassingen die de publieke omroep met FOX Sports heeft gedaan in de afspraken over de Eredivisie. Het Commissariaat stelt dat de NOS zich nog steeds in dienst stelt van de commerciële omroep. In een eerder stadium werd de NOS al gewaarschuwd over de afspraken.

"De NOS heeft bij de aankoop van de samenvattingen afgesproken dat in zijn programma een platform zou worden geboden voor de groei van de betaalzender FOX Sports", schrijft het Commissariaat voor de Media, dat hiermee doelt op drie afspraken. Het gaat om verwijzingen naar aanvangstijden van eredivisieduels, verwijzingen naar FOX in de naamtitels van analytici en een nieuw programma op de zondagmiddag, met daarin aandacht voor de Eredivisie.

Deze drie zaken had de NOS volgens het Commissariaat niet in het contract mogen opnemen. NOS-directeur Jan de Jong gaf eerder al aan dat de publieke omroep anders over de situatie denkt. Volgens hem is de journalistieke vrijheid nooit in het geding is geweest. Er wordt wel gekeken of de afspraken aangepast kunnen worden. De NOS heeft tot 18 maart de tijd om dit te doen. Gebeurt dit niet, dan kan moet er wellicht een dwangsom betaald worden. Deze kan tot ruim een miljoen euro oplopen.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen