Irak kraakt Iran in krankzinnige kwartfinale

23 januari 2015, 10:43

De kwartfinale van de Azië Cup tussen buurlanden Iran en Irak is uitgelopen op een spektakel van jewelste. Met tien tegen elf sleepte Iran in extremis een penaltyserie uit het vuur, maar daarin bleek Irak over stalen zenuwen te beschikken. De meeslepende strafschoppenreeks eindigde in 6-7.

De Azië Cup is niet bepaald een toernooi waarvoor het enthousiasme in andere delen van de wereld overloopt. Maar de fans die vrijdag de moeite namen om de wedstrijd tussen Iran en Irak te kijken, werden beloond. De wedstrijd werd een klassieker en als een dergelijk duel op een WK gespeeld zou zijn, was er nog jaren over nagepraat. Na 120 minuten, zes goals, één rode kaart en zestien strafschoppen won Irak.

Het resultaat was hartverscheurend voor Iran, dat als leeuwen gevochten had. De favoriet kwam al in de eerste helft met 1-0 voor, maar vlak voor de rust kreeg Sardar Azmoun zijn tweede gele kaart. Met elf tegen tien kwam Irak langszij, waardoor er verlengd moest worden. In de eerste helft van de verlenging kwam Irak op 1-2, maar Iran vocht zich terug tot 2-2. Met nog vier minuten te spelen leek de beslissing alsnog te vallen, want een benutte strafschop zorgde ervoor dat Irak opnieuw de leiding nam. Ook na bleef Iran echter vechten en de gelijkmaker viel in de laatste minuut, gemaakt door voormalig eredivisiespeler Reza Ghoochannejhad.

Strafschoppen moesten dus de beslissing brengen en nadat beide landen hun eerste penalty gemist hadden, werd twaalf keer op rij raak geschoten. Ook NEC'er Alireza Jahanbakhsh schoot raak. Bijzonder was vooral de inzet van Yunus Mahmoud uit Irak, die oscoorde met een Panenka-penalty. Vlak daarna miste Vahid Amiri namens Iran, waarna verdediger Salam Shaker de beslissende penalty binnenschoot namens Irak.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen