Van Praag gaat officieel de strijd aan met Blatter

26 januari 2015, 18:12   Bijgewerkt: 26 januari 2015, 18:38

Michael van Praag werpt zich op als tegenstrever van Sepp Blatter, in de strijd om het voorzitterschap van de FIFA. Dat heeft de KNVB via de officiële kanalen aangekondigd. Dinsdag verstuurt de Nederlandse bondsvoorzitter zijn officiële kandidaatstelling met de benodigde vijf brieven van nationale bonden die zijn kandidatuur ondersteunen naar het hoofdkantoor van FIFA in Zurich.

"Het is algemeen bekend dat ik me grote zorgen maak om de FIFA", stelt Van Praag. "Het is hoog tijd dat de organisatie wordt genormaliseerd en weer volledig in het teken komt te staan van het voetbal. Ik heb tijden gehoopt dat er een geloofwaardige tegenkandidaat zou komen, maar dat is simpelweg niet gebeurd. Dan moet je het niet alleen bij woorden laten, maar ook daadkracht tonen en verantwoordelijkheid nemen. Daarom stel ik me nu kandidaat", legt de bondsvoorzitter uit.

Secretaris-generaal Bert van Oostveen van de KNVB vindt het een goede zaak dat Van Praag het gevecht aangaat met Blatter: "Het is duidelijk dat er wat moet veranderen bij FIFA om de geloofwaardigheid te herstellen. Michael is daarvoor de juiste man. De KNVB zal hem in zijn campagne volledig steunen."

Het is al een tijd bekend dat Van Praag allesbehalve een fan is van Blatter, die zich herkiesbaar heeft gesteld voor een vijfde ambtstermijn als FIFA-voorzitter. De Nederlandse bondsvoorzitter zocht, nadat de 78-jarige Zwitser dit aankondigde, openlijk de confrontatie op tijdens een bijeenkomst van de UEFA. "Dit kan echt niet meer. Kijkt u wel eens op Twitter? Dan kunt u zien dat er miljoenen mensen tegen u zijn", sprak Van Praag destijds in de microfoon. "Het imago van de FIFA is achteruitgegaan na alles wat er is gebeurd de laatste jaren. Weinigen nemen de FIFA nog serieus en hoe je het ook wendt of keert: Blatter is eindverantwoordelijk", zei hij later ook nog.

Jérôme Champagne, Prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië en David Ginola willen ook de concurrentie met Blatter aangaan. De FIFA-verkiezing vindt plaats op 29 mei. Op 29 januari moeten alle kandidaten vijf steunverklaringen hebben. Van Praag heeft deze dus reeds verzameld. Blatter kan al rekenen op de steun van de Aziatische, Oceanische en Afrikaanse bonden. Hij wordt niet gesteund door de Europese bond, tot grote onvrede van hemzelf. "Ze willen van me af. Alle tegenstand die ik nu krijg, en het spijt me om dat te zeggen, komt vanuit Nyon. Vanuit de UEFA", stelde Blatter.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen