Michael van Praag: veel moed, weinig kansen

27 januari 2015, 13:59   Bijgewerkt: 30 januari 2015, 12:29

Hij was degene die het durfde om openlijk de confrontatie te zoeken met FIFA-baas Sepp Blatter en wierp zich maandag officieel op als kandidaat voor het voorzitterschap van de mondiale voetbalbond: Michael van Praag. De voorzitter van de KNVB heeft een tijd gewacht op een geloofwaardige tegenstrever voor de 78-jarige Zwitser, maar omdat deze er volgens hem niet kwam gaat hij nu zelf de strijd aan met de verguisde FIFA-president. Het is een dapper besluit, maar kansrijk lijkt hij niet te zijn.

Blatter

Blatter

Op 29 mei vindt de presidentsverkiezing plaats. Van Praag heeft daar veel te winnen, maar weinig te verliezen. Hij gaat er gewoon voor, ook zal zijn de kansen op succes klein. Hij beschikt in ieder geval al wel over de vijf steunverklaringen die hij nodig heeft om zijn kandidatuur erdoorheen te krijgen bij de FIFA. In totaal worden er in mei 209 stemmen uitgebracht door verschillende nationale voetbalbonden. Omdat de bonden uit Afrika (54 stemmen), Oceanië (11 stemmen) en Azië (46 stemmen) al hun steun aan Blatter hebben uitgesproken, lijkt Van Praag bij voorbaat al kansloos te zijn. 105 stemmen is genoeg voor de huidige voorzitter en deze lijken al binnen.

Het lijkt erop dat Van Praag bij de grote Europese voetballanden wel op de nodige steun kan rekenen. Daar schalt de kritiek op het functioneren van Blatter dan ook het hardst. Deze wanklanken kwamen vooral tot stand door de omstreden toewijzing van de WK's aan Rusland (2018) en Qatar (2022) en de handelswijze van de FIFA rond het onderzoek naar corruptie in het WK-bid van beide landen. De hele wereld wil dat het onderzoeksrapport openbaar gemaakt wordt, maar Blatter en co houden de poot stijf. De Zwitser krijgt stapels kritiek, de reputatie van de FIFA is slechter dan ooit, maar toch stelt de preses doodleuk dat de crisis bij het mondiale voetbalorgaan voorbij is.

Michael van Praag

Michael van Praag

Woensdag licht Van Praag zijn kandidatuur nader toe tijdens een persbijeenkomst in het Olympisch Stadion te Amsterdam. Hij zal een waterdichte campagne moeten voeren, waarin hij concrete plannen aandraagt voor het verbeteren van het imago van de FIFA en waarmee hij de reputatie van Blatter verder kan laten afbrokkelen. Want als pakweg Samoa, Kirgizië, Oost-Timor, Nieuw-Caledonië en nog vele andere kleine landen op Blatter blijven stemmen, dan is de strijd al verloren voordat hij begonnen is.

Door: Koen Jans

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen