Van Praag maakt plannen bekend: "Maximaal vier jaar"

28 januari 2015, 15:44   Bijgewerkt: 28 januari 2015, 16:02

Als Michael van Praag verkozen wordt tot voorzitter van de FIFA, legt hij zijn functie na één termijn weer neer. De Nederlander kondigde woensdag tijdens een persconferentie aan dat hij na vier jaar plaats wil maken voor een nieuwe generatie. Ook liet hij weten dat hij gesproken heeft met Joseph Blatter, de huidige preses, en de Zwitser daarbij aanbood om in een andere rol actief te blijven bij de wereldvoetbalbond.

Zijn missie is loodzwaar, dat weet hij zelf ook. De favoriet om de verkiezingen voor het voorzitterschap te winnen is Michael van Praag niet, allesbehalve dat. Er is maar één favoriet en dat is Sepp Blatter, de man die al jaren aan het hoofd van de FIFA staat. Eigenlijk kan de Zwitser, volgens velen, niet verliezen. Toch gaat Van Praag ervoor. "Als een kleine club tegen een grotere speelt, wordt ook vaak gezegd dat de kleinere club geen kans heeft. Toch zijn er altijd verrassingen. Daar houd ik me aan vast, ik kijk in deze verkiezing alleen naar mezelf."

Steun

Om officieel mee te kunnen doen om het voorzitterschap van de FIFA, moet een kandidaat de steun hebben van vijf nationale voetbalbonden. Die steun heeft Van Praag, hij maakte bekend dat de voetbalbonden van België, Zweden, Schotland, Roemenië, Faroër Eilanden en Nederland hem steunen. "Met deze steun achter me, ga ik andere landen ervan proberen te overtuigen dat dit de juiste stem voor iedereen is", sprak Van Praag. "Het gaat verder niet om mij, het gaat niet om Sepp Blatter. Het gaat om de toekomst van het voetbal."

Om de verkiezingen te winnen, moet Van Praag de steun van ruim honderd nationale bonden hebben. Het wordt een hels karwei voor de oud-voorzitter van Ajax om op korte termijn dusdanig veel bonden achter zich te krijgen, maar Van Praag gaat er vol goede moed in. "Ik kan niet alle landen bezoeken, maar ga proberen om zo veel mogelijk belangrijke landen en bestuurders te ontmoeten. Ik wil ze uitleggen wat mijn plannen zijn."

Blatter

Voor Van Praag is één ding duidelijk: het einde van het tijdperk-Blatter is aangebroken. "Ik heb niets tegen hem, persoonlijk mag ik hem zelfs graag. Maar wie al zo lang aan het hoofd van een organisatie staat en de personificatie van het bedoezelde imago is, kan niet het gezicht van een modernisering zijn. Dat is onmogelijk. Iedere organisatie heeft bij een modernisering een nieuw gezicht nodig." Van Praag liet vorig jaar, vlak voor het WK, al weten dat hij vond dat Blatter moest vertrekken. "Nu is de tijd gekomen om mijn eigen overtuiging te volgen en mijn verantwoordelijkheid te nemen. Om die reden heb ik mezelf nu kandidaat gesteld."

De Nederlander sprak met Blatter over zijn plannen om zich kandidaat te stellen. "Op 9 januari sprak ik hem. Daarbij gaf ik aan dat hij zichzelf onsterfelijk kon maken door over zijn eigen schaduw te stappen en plaats te maken. Ik beloofde hem dat hij, als hij dat zou doen, onder mijn leiding als adviseur bij de FIFA betrokken kan blijven. Nogmaals: ik heb niets tegen hem. Ik vind het belangrijk om hem in mijn plannen te betrekken."

Op het aanbod van Van Praag ging Blatter niet in. "Maar het staat nog steeds", benadrukt de Nederlander.

Toekomstplannen

Tijdens zijn persconferentie, in het olympisch stadion van Amsterdam, lichtte Van Praag een klein deel van zijn plannen toe. Als hij verkozen wordt tot voorzitter, blijft hij maximaal één termijn aan. "Daarna is het tijd om plaats te maken voor een nieuwe generatie", stelde hij. De FIFA wil hij moderniseren, vooral door de bond in eerste instantie te normaliseren. De bond heeft zijn geloofwaardigheid verloren en moet volgens Van Praag weer transparant worden. "De FIFA is er voor iedereen, voor de sport. Het spel waar wij zo van houden."

Opvallend is dat Van Praag, als hij het voor het zeggen krijgt, het WK wil uitbreiden. "We gaan het groter maken, met meer deelnemers van buiten Europa. Dit omdat deelname aan het WK de ontwikkeling van voetbal in het betreffende land stimuleert. En dat is precies waarvoor wij er als FIFA zijn. We moeten terug naar de basis."

Als andere punten in zijn campagne noemde Van Praag de bestrijding van matchfixing en discriminatie.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen