Gastheer Equatoriaal-Guinea wint op dubieuze wijze

31 januari 2015, 23:22

Equatoriaal-Guinea heeft zich op controversiële wijze in de halve finales van de Afrika Cup in eigen land gespeeld. De gastheer stevende zaterdag in de kwartfinale tegen Tunesië af op een 0-1 nederlaag, maar kreeg in blessuretijd een dubieuze strafschop toegewezen en sleepte daarmee een verlenging uit het vuur. Daarin ontpopte Javier Balboa zich tot de held van het publiek: 2-1.

De kenners gaven Tunesië op voorhand de betere kansen om de volgende ronde te halen. De Noord-Afrikanen leken hun favorietenrol ook waar te maken. In de zeventigste minuut kwamen ze op voorsprong door een doelpunt van Ahmed Akaïchi. In de extra tijd kreeg Equatoriaal-Guinea echter hulp van de arbitrage. In een duel tussen Iván Bolado (Equatoriaal-Guinea) en Hamza Mathlouthi (Tunesië) leek weinig aan de hand, maar de scheidsrechter legde de bal wel op de stip. Javier Balboa benutte het buitenkansje en zorgde daarmee voor een verlenging.

Daarin kroonde de speler van het Portugese Estoril zich tot matchwinner. Javier Balboa joeg in de 102e minuut op fraaie wijze een vrije trap tegen de touwen en bepaalde daarmee de eindscore op 2-1. In de slotfase liepen de emoties hoog op bij Tunesië en haalden de spelers nogmaals verhaal bij de arbiter. Na afloop leek één van hen zelfs iets van een slaande beweging te maken naar de leidsman.

Equatoriaal-Guinea neemt het in de halve finale op tegen Guinee of Ghana. Aan de bovenkant van het schema bereikte DR Congo eerder op de avond de laatste vier, na een overwinning op Congo. Ondanks een 2-0 achterstand werd er met 2-4 gewonnen. DR Congo krijgt nu te maken met Algerije of Ivoorkust.