De ellende van Siem de Jong: van klaplong tot klaplong

12 februari 2015, 14:17   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Opnieuw is Siem de Jong geveld door een blessure. Zijn club Newcastle United maakte deze week bekend dat de oud-Ajacied een klaplong heeft opgelopen. Het is al de tweede klaplong voor de 26-jarige De Jong binnen anderhalf jaar en opnieuw moet de zesvoudig Oranje-international acht weken toekijken. Zijn eerste seizoen in Newcastle is door zijn blessures in het water gevallen, net zoals zijn laatste jaar bij Ajax door fysieke problemen geen succes was. Een overzicht van anderhalf jaar ellende.

Maandag 13 augustus 2013

Het nieuws kwam als een totale verrassing: Siem de Jong had een ingeklapte long opgelopen. Zijn club, Ajax, meldde dit via de officiële kanalen. Hoe en waarom hij de blessure opgelopen heeft, is onduidelijk. Zijn rechterlong werd voorzien van een drain en de aanvoerder van Ajax moest enkele dagen in het ziekenhuis blijven. De herstelperiode wordt geschat op zo'n zes weken.

Dinsdag 17 september 2013

{image[291215][right-half][]}De Jong herstelt voorspoedig van zijn klaplong en maakt half september tegen PEC Zwolle (2-1) als invaller zijn rentree bij Ajax. Enkele dagen later, op 17 september, kondigt coach Frank de Boer aan dat De Jong de volgende dag in de basis begint in de CL-wedstrijd tegen FC Barcelona. "Ik hoop dat hij het een uur volhoudt", sprak de coach. Dat lukte precies, na 59 minuten werd De Jong in Camp Nou vervangen door Thulani Serero. "Ik merkte dat ik het op een gegeven moment niet meer kon belopen", zei de middenvelder na afloop van het duel over zijn terugkeer in de basis.

Zondag 6 oktober 2013

{image[291561][left-half][]}Na de wedstrijd in Camp Nou ging het steeds wat beter met De Jong, in de daaropvolgende duels hield hij het telkens iets langer vol. Op zondag 6 oktober, tegen FC Twente, volgde een terugslag. Wegens hamstringklachten moest hij zich al na 25 minuten laten vervangen. Al voor de wedstrijd had hij hier last van, maar onderzoek bracht geen blessure aan het licht. "Op een scan was niets te zien", aldus De Jong. Een week later, tegen FC Twente, stond hij gewoon weer in de basis.

Dinsdag 19 november 2013

Met een gezicht als een oorwurm liep Siem de Jong door de catacomben van de Amsterdam ArenA. In de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Colombia (0-0) viel hij uit met een blessure aan zijn hamstring. "Het voelt alsof er iets beschadigd is, maar hopelijk valt het mee", sprak hij. Het zat hem flink dwars dat hij opnieuw geveld was door een blessure. "Daar ben ik best boos over, ja. Dat het wéér gebeurd is."

Maandag 20 januari 2014

Zijn hamstringblessure, opgelopen bij Oranje, houdt De Jong de rest van 2013 aan de kant. Hij lijkt op tijd fit te zijn voor de start van de tweede seizoenshelft, maar tijdens de laatste training voor de eerste wedstrijd van 2014 gaat het mis. Hij verrekt een spier aan de binnenkant van zijn bovenbeen en moet opnieuw enkele weken herstellen. Door deze blessure mist hij onder meer de competitiewedstrijden tegen PSV en Feyenoord.

Maandag 17 maart 2014

{image[294248][right-half][]}Begin februari is De Jong hersteld van zijn blessure en tijdens acht opeenvolgende competitieduels kan hij in actie komen, wedstrijden waarin Ajax ongeslagen blijft. Half maart gaat het opnieuw mis. Tegen NAC Breda valt de aanvoerder uit met een blessure aan zijn hamstring. Over de herstelperiode doet Ajax nog geen mededelingen, het meldt alleen dat De Jong 'de komende weken' niet inzetbaar zal zijn. Coach Frank de Boer laat weten dat De Jong kapot zit na de nieuwe tegenslag. "Siem zit er even helemaal doorheen, dat is logisch. Hij wilde belangrijk zijn voor Ajax. Maar er spelen meer zaken. De Jong dacht aan een transfer en het WK met het Nederlands elftal. Die zaken spoken nu allemaal door zijn hoofd."

Zaterdag 3 mei 2014

Pas in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2014/2015, thuis tegen NEC, kan De Jong weer meedoen bij Ajax. Als invaller doet hij negen minuten mee. De kampioenswedstrijd tegen Heracles, een week eerder, kwam nog te vroeg. Op de dag van de wedstrijd tegen NEC laat De Jong weten dat hij, door zijn blessure, een streep moet zetten door deelname aan het WK. Het toernooi in Brazilië komt voor hem te vroeg, beseft hij. "Ontzettend jammer, maar ik richt me nu op volgend seizoen", zegt hij in het AD. "Helaas duurt het seizoen niet wat langer."

Dinsdag 1 juli 2014

{image[293799][left-half][]}De transfer van Siem de Jong naar Newcastle United is een feit. Beide clubs bevestigen dat de aanvallende middenvelder een contract voor zes seizoenen tekent op St. James' Park. "Ik heb met veel plezier bij Ajax gespeeld. Toch vind ik het nu een mooi moment voor een volgende stap in mijn carrière. In de Premier League hoop ik een nieuwe prikkel te vinden", laat hij weten in een eerste reactie op Ajax.nl.

Zondag 17 augustus 2014

Newcastle United begint aan zijn seizoen in de Premier League, maar zonder Siem de Jong. Hij liep in de voorbereiding een kuitblessure op en ontbreekt in de eerste competitiewedstrijd, tegen regerend landskampioen Manchester City. Een week later, tegen Aston Villa, kan De Jong als invaller debuteren voor zijn nieuwe club. Dat gaat goed en op zaterdag 30 augustus start hij in de basis tegen Crystal Palace (3-3).

Vrijdag 5 september 2014

{image[299678][right-half][]}Na de wedstrijd tegen Crystal Palace gaat het toch weer mis met De Jong. Tijdens een training loopt hij een bovenbeenblessure op en de herstelperiode wordt geschat op vier maanden. Een operatie blijkt noodzakelijk en na deze ingreep, half september, moet hij zes weken op krukken lopen. Bij FOX Sports gaf De Jong half oktober toe dat zijn aanhoudende blessureleed aan hem knaagt. "Ik word er wel moedeloos van. Ik heb veel dokters gesproken en die zeggen dat het wel goed komt. Alle spelers hebben natuurlijk wel een jaar dat het allemaal even tegenzit. Het is nu een jaar geleden dat ik een klaplong had en ik hoop dat het na deze blessure over is. Het is wel gek, aangezien ik vijf of zes jaar zonder blessures speelde. Het is moeilijk om te zeggen waar het aan ligt."

Dinsdag 27 januari

Vijf maanden na de wedstrijd tegen Crystal Palace komt De Jong weer in wedstrijdverband in actie. Hij speelt mee in een oefenduel van de beloften tegen Carlisle United en pikt zijn doelpuntje mee. Een rentree in het eerste begint te lonken. "Ik denk dat hij nog twee of drie wedstrijden bij het onder 21-team nodig heeft. Daarna kan hij opbouwen, van 45 naar 70 minuten en dan een volledige wedstrijd", sprak coach John Carver.

Dinsdag 10 februari

Anderhalf jaar nadat zijn lijdensweg begon met een klaplong bij Ajax, is Siem de Jong weer terug bij af. Opnieuw is een ingeklapte long geconstateerd bij de Achterhoeker. De Jong reageert verslagen. "Na vier maanden hard werken om weer volledig fit te worden is dit een enorme klap", geeft hij toe op de clubwebsite. Via Twitter steekt hij zijn gevoelens niet onder stoelen of banken. "Ik hoop nog steeds dat ik zo wakker word en dat alles één grote nachtmerrie blijkt te zijn geweest", schrijft hij. Acht weken is hij weer uit de roulatie, meldt zijn club. Als alles goed gaat, kan hij begin april zijn rentree maken. Het is hem, na bijna twee jaar blessureleed, gegund.

Door: Roland Mather

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen