Verbeek en Jans genieten nu van Dost: "Stappen gezet"

17 februari 2015, 09:13

Bas Dost komt eindelijk tot bloei in de Bundesliga. Hij is fit, heeft een basisplaats en scoort de laatste tijd aan de lopende band voor VfL Wolfsburg. De afgelopen tien wedstrijden maakte hij maar liefst negen doelpunten. Hij maakte met twee treffers indruk tegen Bayern München (4-1 winst) en afgelopen weekend scoorde hij er vier in de pittige uitwedstrijd tegen Bayer Leverkusen (4-5 winst). Zijn oud-coaches Gertjan Verbeek en Ron Jans vinden dat Dost een mooie stap gezet heeft.

"Van Persie en Huntelaar zijn bijna passé. Die zijn de dertig gepasseerd en kunnen nog mee tot het EK, maar het WK halen ze waarschijnlijk al niet meer", zegt Verbeek in De Telegraaf. "De lichting daarachter bestaat uit Luuk de Jong en Bassie Dost. Ik zie dat wel zitten met Dost. Het belangrijkste is dat hij dit niveau vasthoudt en fit blijft. Dit moet geen incident zijn. Als Dost stabiel blijft, dan gaat hij volgend seizoen met Wolfsburg internationale ervaring opdoen in de Champions League en kan hij de volgende stap zetten in zijn ontwikkeling", denkt de trainer van VfL Bochum.

Verbeek werkte in 2008 met Dost samen bij Heracles Almelo. "Daar gedroeg Bas zich eigenlijk nog als een amateur", stelt de oefenmeester. "Hij had geen idee wat het vak van profvoetballer inhield, wat hij ervoor moest doen of laten. Hij deed maar wat. Of het nou ging om voeding, arbeid-rustverhouding, noem maar op. Hij at niet voor twaalf uur en ging drie uur voor de wedstrijd gerust een pizzaatje eten. Bij Heracles heeft hij het besef gekregen dat hij specifiek moest trainen om zich te ontwikkelen. We hebben regelmatig een aanvaring gehad, maar hij is een jongen die tegen een stootje kan en ook dingen oppikt."

Niet alleen bij Heracles, maar ook bij sc Heerenveen ontstond een dergelijke situatie tussen speler en trainer. "Ik hoef er niet omheen te draaien dat we zo onze probleempjes hebben gehad met elkaar", aldus toenmalig Heerenveen-coach Ron Jans. "Ik vond dat er nog veel meer in zat dan Bas liet zien en daarom ging ik met hem de strijd aan. Het ging over het uitvoeren van zijn taken, maar ook over het meevoetballende aspect. Als ik nu zie hoe hij functioneert bij VfL Wolfburg, dan heeft hij daarin stappen gezet. Ik heb echt genoten van zijn goals tegen Bayer Leverkusen. Dat was Bas op zijn best. Hij is altijd al een geweldige afmaker geweest."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen