FC Oss wint periodetitel, NEC vloert Roda JC

27 februari 2015, 22:20   Bijgewerkt: 27 februari 2015, 23:23

Na een spannende ontknoping heeft FC Oss zich verzekerd van de derde periodetitel in de Jupiler League. De Brabantse ploeg won vrijdag thuis met 1-0 van Fortuna Sittard en profiteerde van het puntenverlies van concurrenten VVV Venlo, Sparta en FC Emmen. In de reguliere competitie werd de voorsprong van koploper NEC op nummer twee Roda JC Kerkrade nóg groter. Door een 3-0 zege in de eigen Goffert op de Limburgers staan de Nijmegenaren nu zeventien punten voor.

Omdat het superieure NEC al een periodetitel op zak had en dus niet in aanmerking kwam voor de bronzen stier, maakten meerdere ploegen in de beslissende speelronde kans op de winst van de derde periode. Van hen had VVV Venlo de beste papieren. De Limburgers stonden op de tweede plaats, met één punt voorsprong op Sparta, FC Emmen en FC Oss.

En ook vanavond wist VVV niet af te rekenen met Achilles '29, het kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Rutger Worm kopte de bezoekers in de achttiende minuut aan de leiding. Guus Joppen herstelde acht minuten later eveneens met het hoofd de balans, maar daar bleef het bij. Na rust kreeg VVV via Randy Wolters nog wel een goede kans op de drie punten, maar deze werd niet verzilverd. VVV'er Robin Buwalda was in blessuretijd zijn frustraties niet de baas, schopte een tegenstander en kon met een directe rode kaart op zak gaan douchen.

En dus was het aan FC Emmen en Sparta om te profiteren, maar ook zij slaagden er niet in te winnen. Emmen kwam op bezoek bij FC Volendam weliswaar twee keer op voorsprong, maar verloor uiteindelijk met 3-2. Kevin Brands was met twee goals (de 2-2, penalty, en de 3-2 in blessuretijd) de grote plaaggeest van de Drentse formatie. Sparta moest op het eigen Kasteel haar meerdere erkennen in Jong FC Twente: 1-2. Merlin Schütte en Tim Hölscher scoorden voor de Tukkers, verder dan een aansluitingstreffer van Michel Breuer kwam Sparta niet.

FC Oss deed wel wat het moest doen. De Brabanders zegevierden voor eigen publiek met 1-0 over Fortuna Sittard. Lang stond het 0-0, maar met een doelpunt tien minuten voor het eindsignaal kroonde Jonathan Opoku zich tot de held van Oss. De aanvaller scoorde uit een hoekschop en leidde FC Oss, dat in 2011 nog in de Topklasse voetbalde na degradatie uit de Jupiler League, daarmee naar de nacompetitie.

Op bezoek bij Almere City FC maakte Stijn Schaars bij Jong PSV zijn rentree na een knieblessure. De middenvelder hield het 78 minuten vol in de wedstrijd die in 2-2 eindigde en incasseerde een gele kaart. Schaars speelde al ruim tien maanden niet meer voor het eerste elftal van PSV vanwege problemen met zijn knie. In november vorig jaar deed de meervoudig Oranje-international al wel weer twee keer mee met de beloften, maar daarna kreeg hij weer last van het gewricht.