FC Utrecht overklast pover AZ in doelpuntenfestijn

8 maart 2015, 18:35

AZ heeft averij opgelopen in de jacht op directe plaatsing voor Europees voetbal. Voor de tweede keer dit seizoen bleek FC Utrecht te sterk voor de ploeg van John van der Brom, die een totale offday had. FC Utrecht won in de eigen Galgenwaard met speels gemak met 6-2, door doelpunten van Willem  Janssen, Sébastien Haller (tweemaal), Mark Diemers, Kristoffer Peterson en Eduard Duplan (FC Utrecht). Aron Jóhannsson en Mattias Johansson scoorden tegen voor de uitploeg.

In de Galgenwaard konden de Utrechters vrijuit spelen tegen AZ. Dat bevalt de ploeg van Rob Alflen blijkbaar prima, want de thuisploeg maakte in de eerste helft indruk met wervelend combinatievoetbal. Binnen een minuut lag de bal al in het net. De spits in vorm, Sebastien Haller, liet zien ook als buitenspeler uit de voeten te kunnen. Aan de rechterkant kwam hij goed door, waarna zijn voorzet door Willem Janssen hard werd binnengekopt.

Tien minuten later verdubbelde FC Utrecht de score. Ditmaal was het aan Mark Diemers om de trekker over te halen. Net als in de heenwedstrijd tegen AZ produceerde hij een heerlijke afstandsknal vanaf 20 meter, die in de linkerhoek belandde. AZ wist niet wat het overkwam, helemaal niet toen scheidsrechter Braamhaar de bal na 17 minuten op de stip legde na hands van rechtsback Johansson. Sebastien Haller wist wel raad met het buitenkansje: 3-0.

Toen AZ weifelend op zoek ging naar de aansluitingstreffer, kreeg de uitploeg een nieuwe dreun te verwerken. Na een domme handsbal van Wesley Hoedt kon Braamhaar niet anders dan een tweede strafschop te geven. Opnieuw was het Haller die achter de bal ging staan, en een identieke penalty afleverde. Om het feest compleet te maken krulde invaller Peterson ook op geweldige wijze de 5-1 binnen.

De laatste minuten was er nog veel te genieten voor de neutrale toeschouwer. Eerst maakte verdediger Mattias Johansson de 5-2, en in de eerstvolgende aanval stond Eduard Duplan op de goede plek om de bal in te tikken. Zo kwam de eindstand na een knotsgekke wedstrijd op 6-2, en konden de Utrechters gaan genieten van hun knappe prestatie: het wist dit seizoen twee keer te winnen van AZ, iets dat alleen PSV ook lukte.