KNVB blij met HawkEye: "Maar video-assistent interessanter"

9 maart 2015, 17:19

Afgelopen zondag deed scheidsrechter Pieter Vink tijdens Feyenoord - NAC Breda tot twee keer toe een beroep op de doellijntechnologie. Op het blote oog was het lastig te waarnemen dat een poging van Elvis Manu niet over de doellijn was, maar dat een inzet van Lex Immers wél de doellijn gepasseerd was. Vink kreeg op zijn horloge uitsluitsel over de positie van de bal en kon zodoende correct handelen.

Vink zei na afloop van het duel zeer blij te zijn met het technologische hulpmiddel, omdat het rechtvaardig is. "En dat is nu precies waar we het voor doen", zegt Gijs de Jong op de KNVB-site. De operationeel directeur van de voetbalbond is zeer verheugd met het HawkEye-systeem. "Deze technologie maakt het spel eerlijker en biedt hulp aan de scheidsrechter. Dat is voor iedereen nu wel duidelijk", aldus De Jong.

De KNVB pleit voor nog meer innovatie op het gebied van arbitrage. "We kunnen hier nog grotere stappen in maken. Als je deze momenten uitbreidt met penalty's, rode kaarten en doelpunten, wat gebeurt bij gebruik van een video-assistent, kom je tot een veel groter aantal discutabele beslissingen die door de scheidsrechter juist beoordeeld hadden kunnen worden. De inzet van doellijntechnologie is een flinke investering, waarbij we samen met de clubs aan het einde van de pilot een kosten- en batenanalyse moeten maken. Maar de discussie rondom de inzet van de video-assistent is veel interessanter. Dat is dé toekomst voor het voetbal. In april zal het onderwerp opnieuw besproken worden. We zijn ervan overtuigd dat ons voorstel op een groot draagvlak kan rekenen."

Het gebruik van een video-assistent komt er nog niet door bij de spelregelcommissie IFAB. "Het is jammer dat de IFAB hier nog geen beslissing in wil nemen", vindt De Jong. "Misschien lijkt het een revolutionaire stap, maar dat is het niet. Kijk maar hoeveel supporters en televisiekijkers wekelijks aan de hand van videobeelden bepalen of een situatie juist of onjuist is beoordeeld door de scheidsrechter", stelt de operationeel directeur van de KNVB.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen