Higuaín held van Napels, Fiorentina-Roma in balans

12 maart 2015, 23:18   Bijgewerkt: 13 maart 2015, 00:43

Aan de hand van Gonzalo Higuaín heeft Napoli zichzelf een goede uitgangspositie verschaft om de kwartfinales van de Europa League te halen. De Argentijnse aanvaller maakte donderdag voor eigen publiek in de heenronde van de achtste finales een hattrick en leidde zijn Italiaanse werkgever daarmee hoogstpersoonlijk naar een 3-1 zege op Dinamo Moskou. In Florence bleef de Italiaanse clash tussen Fiorentina en AS Roma onbeslist: 1-1. De returns zijn volgende week.

Napoli beleefde in het eigen San Paolo nog wel een valse start tegen Dinamo Moskou. De bezoekers uit Rusland kwamen al binnen twee minuten op voorsprong, doordat Kevin Kuranyi raak kopte uit een hoekschop. Eveneens met het hoofd herstelde Higuaín in de 25ste minuut het evenwicht. Zes minuten later sloeg de Argentijnse spits weer toe, ditmaal vanaf elf meter. De strafschop werd toegekend na een overtreding op Dries Mertens. Op aangeven van Jonathan De Guzman volleerde Higuaín in de 55ste minuut uit de draai, na een aanname met de borst, de 3-1 binnen. De Guzman had een basisplaats bij Napoli en werd na zeventig minuten gewisseld. Alexander Büttner mocht acht minuten eerder invallen bij Dinamo Moskou, Douglas bleef op de bank bij de Russen. Dinamo-speler Roman Zobnin kreeg vlak na rust zijn tweede gele kaart.

Op visite bij Fiorentina zat AS Roma in het eerste half uur totaal niet in de wedstrijd. Dat werd ook afgestraft door de thuisploeg. Daniele De Rossi schoof de bal op het middenveld zo in de voeten van man in vorm Mohamed Salah. De Egyptenaar bediende vervolgens Josip Ilicic en die scoorde met een schot in de korte hoek. Even later viel De Rossi geblesseerd uit bij Roma en kort daarna overkwam Kostas Manolas hetzelfde. Met Miralem Pjanic en Davide Astori als vervangers kwamen i Giallorossi, bij wie Kevin Strootman ontbrak vanwege een blessure, beter in hun spel.

De gelijkmaker viel evenwel pas in de 77ste minuut, Seydou Keita kopte raak uit een hoekschop. Ruim een kwartier eerder had AS Roma nog een riante mogelijkheid op de 1-1 laten liggen. Adem Ljajic, oud-speler van Fiorentina, miste een strafschop. Fiorentina-keeper Neto, de veroorzaker van de elfmetertrap, kwam als winnaar uit de strijd. Dat was gerechtigheid, want uit de herhaling bleek dat Neto de bal speelde bij de vermeende overtreding op de doorgebroken Juan Iturbe. Opmerkelijk genoeg mocht Neto wel blijven staan van de Spaanse scheidsrechter. Hierdoor kan de sluitpost spelen in de return in Rome. Dat is goed nieuws voor Fiorentina, omdat hun andere keeper Ciprian Tatarusanu geblesseerd is.