Innovatief AZ wil met feiten en niet met aannames werken

19 maart 2015, 11:05

AZ maakte deze week bekend dat het Billy Beane als clubadviseur heeft aangesteld. De Amerikaan was eerder algemeen directeur van honkbalclub Oakland Athletics en wist daar indruk te maken met het innovatieve Moneyball-principe, waarbij uitgegaan wordt van statistieken. In het Algemeen Dagblad omschrijft algemeen directeur Robert Eenhorn hoe de expertise van Beane gebruikt zal worden.

Het is niet zo dat er drastische veranderingen plaatsvinden in Alkmaar, geeft Eenhoorn aan. "Zo moet je dat zeker niet zien. De expertise van Billy zal geraadpleegd worden. Dat zal gaan in de vorm van klankborden en sparren. Hij zal eens in de zoveel tijd naar Alkmaar komen, het liefst voor een paar dagen, want dan heeft het echt zin. Dat heeft hij trouwens al eens gedaan. Billy heeft een wedstrijd van AZ bezocht en ik heb hem ook meegenomen naar ons jeugdcomplex. Hij heeft veel mensen van de club al de hand geschud."

Scouting is een belangrijk aspect in het Moneyball-principe, maar het lijkt er niet op dat AZ met allemaal verrassingen zal komen aanzetten. "Nee, op het gebied van scouting zal er weinig veranderen, net zoals er niet veel zal veranderen binnen andere geledingen van de club. Het is ook helemaal niet zo dat er mensen ontslagen gaan worden, zoals in de film het geval was. Het gaat erom dat we op verschillende geledingen zijn model loslaten. En dat model is simpelweg dat we niet op basis van aannames werken, maar op basis van feiten. Het gaat om de mindset."

Beane zal dus niet echt invloed hebben op de scouting, maar wel op andere elementen. "Op de contracten die we afsluiten bijvoorbeeld. Of op transfers", aldus Eenhorn, die gaat kijken hoe de honkbalmindset van Beane vertaald worden naar het voetbal. "Het moet nog duidelijk worden hoe we die vertaling kunnen maken, waar die vertaling precies in zit."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen