Officieel: noodlijdend Parma is failliet verklaard

19 maart 2015, 16:15   Bijgewerkt: 19 maart 2015, 17:09

Parma is officieel bankroet verklaard. De noodlijdende Italiaanse club was al een tijdje in afwachting van vandaag (donderdag), aangezien er een terechtzitting plaatsvond waarin het faillissement van de Ducali besproken werd. In deze zitting is Parma dus officieel failliet verklaard. De club maakt het Serie A-seizoen wel af, door een noodfonds.

Het nieuws komt niet als een donderslag bij heldere hemel, maar het zal de echte voetballiefhebber wel pijn doen. Parma geldt als een roemruchte club, met een rijk verleden. Het floreerde vooral in de jaren negentig van de vorige eeuw, toen er onder meer twee keer beslag werd gelegd op de UEFA Cup, de huidige Europa League. Door een fraudeschandaal bij Parmalat, een belangrijke inkomstenbron voor Parma, gleed de club aan het begin van deze eeuw echter af.

Vorig seizoen wist de club uit de regio Emilia-Romagna nog knap als zesde te eindigen, maar dit seizoen is een regelrecht drama voor de historierijke club. De ploeg van coach Roberto Donadoni is de rode lantaarndrager van de Serie A. Mede door een puntenstraf staat de club na 25 wedstrijden op slechts negen punten. Tot overmaat van ramp werd (de nieuwe) voorzitter Giampietro Manenti deze week gearresteerd. Hij wordt verdacht van het verduisteren en witwassen van geld.

De selectie van Parma kan het seizoen afmaken door de steun van de clubs van de Serie A. Deze kwamen tot een overeenkomst waarmee een geldbedrag van vijf miljoen euro gemoeid is. Het akkoord behelst dat de boetes van de clubs overhandigd worden aan de officiële administrator van Parma. Het stelt de toekomst van de geplaagde club tot het einde van het seizoen veilig, maar daarna is het einde verhaal.

De selectie van Parma wacht al maandenlang op salaris en in februari konden de Serie A-wedstrijden tegen Udinese en Genoa geen doorgang vinden wegens de financiële malaise.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen