Cruijff vindt dat backs niet goed gebruikt worden

23 maart 2015, 09:29

Johan Cruijff ziet met lede ogen aan dat de vleugelverdedigers in de Eredivisie misbruikt worden. Volgens de legendarische nummer 14 komen de backs totaal niet tot hun recht in Nederland. "Spelers worden in situaties gedwongen, waar niet het beste, maar het slechtste in ze naar boven wordt gehaald. Terwijl er zo gevoetbald moet worden dat iedere speler in het team het beste tot zijn recht komt."

"Zo hoor ik vaak dat Nederlandse voetballers niet kunnen verdedigen. Maar hoe kan een back goed verdedigen als hij als buitenspeler moet voetballen?", vraagt Cruijff zich af in zijn wekelijkse column in De Telegraaf. "Daarmee is namelijk de basis gelegd voor verkeerde verhoudingen in het team. Daardoor lijkt het er niet alleen op dat we niet kunnen verdedigen, maar kunnen we ook niet aanvallen. Door de back te laten opbouwen, in plaats van hem bij de aanval te betrekken, worden de middenvelder en buitenspeler aan zijn flank buitenspel gezet", aldus de oud-international.

"Die wordt gedwongen zich bij de back aan te dienen, waardoor de centrale middenvelder in moet zakken om achterin het ontstane gat te dichten", vervolgt Cruijff. "Zo ontstaat er weer een gat op het middenveld en vallen alle posities uiteindelijk als dominostenen om. De opbouw wordt te traag, daardoor zijn er voorin bijna geen afspeelmogelijkheden en gaan spelers met de bal lopen in plaats van die rond te spelen. Blijven de backs tijdens de opbouw staan, dan kan de centrale verdediger bijvoorbeeld de rechtermiddenvelder aanspelen, die de bal op de centrale middenvelder kaatst, waarna de rechtsbuiten wordt aangespeeld."

"Zo zou het moeten zijn, maar de nieuwe generatie trainers blijkt anders te zijn opgeleid en daarin schieten ze steeds verder door. En komen individueel uitstekende spelers in teamverband niet goed uit de verf", concludeert Cruijff.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen