Van Marwijk: "Goed dat jongens als Gio hun kans krijgen"

24 maart 2015, 08:06

Feyenoord maakte maandag wereldkundig dat Giovanni van Bronckhorst volgend seizoen het trainersstokje zal overnemen van Fred Rutten. Bert van Marwijk, die zelf ook een tijdje in verband werd gebracht met een terugkeer in De Kuip, vindt het een goede zaak dat de oud-international, nu nog assistent, naar voren geschoven wordt.

Van Marwijk kent Van Bronckhorst van zijn periode als bondscoach van Oranje, waar de nieuwe trainer van Feyenoord toen aanvoerder was. "Hij heeft de fantastische bagage van iemand die het voetbal door en door kent, zowel nationaal als internationaal. Hij is sociaal vaardig en weet heel goed hoe het werkt. Ik denk ook dat hij het goed ziet en goed kan uitleggen", aldus de clubloze oefenmeester, die momenteel als tv-analyticus werkzaam is, in het Algemeen Dagblad.

Wat voor effect het zal sorteren, durft Van Marwijk niet te voorspellen. "Omdat je één aspect van het vak vooraf niet kunt inschatten. Omgaan met druk van buitenaf is niet te leren. Hoe reageer je als het opeens gaat stormen, intern of juist rondom een elftal? Dat proces moet je helemaal zelf ervaren. Daarom geloof ik ook dat je als beginnend trainer vooral zelf een clubje moet gaan trainen, desnoods op amateurniveau."

Oud-internationals rollen wel vaker zo snel als Gio in het trainersvak, weet Van Marwijk. "Ik snap dat dat zo werkt bij jongens die in de absolute top hebben gespeeld. Je kunt niet alles van tevoren uittekenen. Het is mooi om te zien dat Phillip Cocu, Frank de Boer én Gio straks in de top van de Eredivisie aan het werk zijn. Phillip en Frank hebben ongetwijfeld als voorbeeld gediend in de keuze van Feyenoord - en terecht. Het is hartstikke goed dat dat soort jongens, met al hun bagage, een kans krijgt bij hun clubs", aldus Van Marwijk, die eigenlijk niet meteen een echte coach zag in Van Bronckorst. "Maar dat is heel gemakkelijk te counteren, want dat was ik zelf ook niet. Zoiets ontwikkel je later pas. Of niet."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen