"Tactisch is het bij de Turken niet zoals wij gewend zijn"

24 maart 2015, 14:30

Aan de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland, eind vorig jaar, verbond bondscoach Guus Hiddink zijn lot. Als er niet gewonnen werd, zou hij zijn functie neerleggen. Dat hoefde niet, Oranje won met 6-0, maar daarmee zijn de problemen nog lang niet de wereld uit. Sterker nog, het duel van zaterdag tegen Turkije is vele malen belangrijker dan het potje tegen de Letten. Oranje moet er weer staan, maar mist steunpilaren Arjen Robben en Robin van Persie. Toch weet Wesley Sneijder het zeker: Nederland gaat de drie punten pakken.

Nederland tegen Turkije, in de meeste kwalificatiereeksen naar een EK of WK zou dat een duel om de eerste plaats in de groep zijn geweest. Nu is de situatie anders, want beide landen kenden een valse start richting het EK van 2016. Oranje verloor van Tsjechië en IJsland en staat derde met zes punten, Turkije pakte in vier duels zelfs pas vier punten en staat vierde. Plek drie zou voldoende zijn om deel te mogen nemen aan de play-offs om een EK-ticket, plek vier niet. Wint Turkije zaterdag in de ArenA, dan komt Oranje dus onder de 'rode streep'.

Andersom is het zo dat Oranje een grote stap in de juiste richting kan zetten. Worden de Turken verslagen, dan hoeft de ploeg van coach Guus Hiddink even niet meer omlaag te kijken. Plek drie in de poule is dan voorlopig veilig, de jacht op IJsland en Tsjechië en een rechtstreeks EK-ticket kan dan worden ingezet.

Winnen van de Turken is niet eenvoudig, denkt de ervaren spelmaker. "Dit is een betere ploeg dan Letland, waar we eind vorig jaar van wonnen. Turkije heeft allemaal technisch heel vaardige spelers en als je ze aan de bal laat, zijn ze enorm gevaarlijk. In de kwalificatie voor het WK werden we in eigen huis 45 minuten weggetikt door ze. Dat kunnen ze wel. Het is dus aan ons om te zorgen dat ze zo min mogelijk de bal hebben en niet gevaarlijk kunnen worden."

Oranje zal een goed strijdplan zaterdag nodig hebben, want op de specifieke kwaliteiten van Robin van Persie en Arjen Robben kan de ploeg niet rekenen. De twee aanvallers, op het WK van doorslaggevende klasse voor de onervaren ploeg, zijn geblesseerd. "Daar zijn de Turken natuurlijk blij mee", weet Sneijder. "Zij denken ongetwijfeld dat het nu makkelijker voor ze wordt. Maar dat kan ook juist in hun nadeel werken."

Sneijder wil niet te lang stilstaan bij de afwezigen. "Bij Oranje zijn altijd mutaties, er zijn iedere wedstrijd spelers die er niet bij zijn. Maar de posities worden nu door anderen ingevuld. Natuurlijk zijn Robben en Van Persie belangrijk, maar we hebben een goede selectie. Het is aan ons om dit gemis zo goed mogelijk op te vangen."

"Met deze selectie gaan we winnen van Turkije", vervolgt hij strijdlustig. Dat dit ten koste moet gaan van teamgenoten van hem bij Galatasaray, waarmee hij dagelijks op het trainingsveld staat, neemt hij voor lief. "Het zal vreemd zijn om tegen ze te spelen, maar ook mooi. Op het veld zijn we zaterdag even geen vrienden."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen