Clasie hoopt op vaste plek in Oranje: "Daar ga ik voor"

27 maart 2015, 08:02   Bijgewerkt: 27 maart 2015, 18:03

De vorige keer dat Oranje thuis tegen Turkije speelde, zo'n 2,5 jaar geleden, maakte Jordy Clasie zijn debuut. In de met 2-0 gewonnen wedstrijd mocht hij in de basis beginnen, maar al na vijftig minuten haalde toenmalig coach Louis van Gaal hem naar de kant. De kans is aanwezig dat de 23-jarige Clasie zaterdag, als Oranje weer tegenover de Turken staat, opnieuw mag starten. Hij is klaar voor de volgende stap in zijn interlandcarrière, namelijk het veroveren van een vaste basisplaats.

Een minuut of vijftig duurde het debuut van Jordy Clasie in Oranje, op 7 september 2012. In de WK-kwalificatiewedstrijd tegen de Turken in de ArenA mocht de middenvelder starten, maar hij bracht niet wat hij moest brengen. "Ik speelde te veel op safe, voetbalde niet vooruit", blikt Clasie terug op zijn eerste wedstrijd in het Nederlands elftal. "Normaal gesproken ben ik iemand die naar voren speelt, in dat duel was dat heel anders. Dat had met zenuwen te maken, denk ik. Ik wilde vooral zo min mogelijk fouten maken."

De Jong, Pirlo en Busquets

Duelkracht, iets waar De Jong in uitblinkt, is voor Clasie zijn belangrijkste verbeterpunt. Meer nog dan zijn magere productie, want het maken van doelpunten is niet bepaald zijn specialiteit. Meer dan drie doelpunten maakte hij nog nooit in een seizoen, maar volgens Clasie is dat op zijn positie niet het belangrijkste. "Met die duelkracht kan je op mijn positie beslissend zijn, op bepaalde momenten in de wedstrijd. Natuurlijk moet je ook je doelpuntjes en assists mee proberen te pakken, maar de meeste verdedigende middenvelders scoren niet veel. Op iemand als Andrea Pirlo na, die ook vrije trappen en strafschoppen neemt. Maar neem bijvoorbeeld Sergio Busquets, die scoort ook niet veel. Dat ik weinig scoor, is voor mij dus geen issue. Mijn eerste taak is om belangrijk te zijn voor het elftal en het team beter te laten functioneren. Zeker bij Oranje, waar we meer dan genoeg mensen hebben die kunnen scoren. Hier ben ik niet één van de dragende krachten."

Ander gevoel

"Je staat machteloos"

Opvallend is dat Clasie in de eerste oefenduels na het WK en EK-kwalificatiewedstrijden geen minuut speelde. Pas in de met 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Letland, half november, maakte hij zijn eerste minuten onder de nieuwe bondscoach Guus Hiddink. Voor dat duel verloor Oranje, zonder Clasie, vier van zijn vijf duels.

Mogelijk krijgt hij die kans dus zaterdag, in de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen het land waartegen hij debuteerde als international. Clasie is er klaar voor. "Iedereen in de ploeg staat op scherp. Nu is vooral belangrijk om te winnen van Turkije, zodat we kans houden op het EK. Dat is het enige dat telt."

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen