Groep B: Bale op dreef in Israël, België haalt uit

28 maart 2015, 21:33   Bijgewerkt: 29 maart 2015, 12:58

De honderdprocentscore van Israël in groep B van de voorronde voor Euro 2016 is niet langer intact. De Israëliërs bogen zaterdag voor eigen publiek in Haifa met 0-3 voor Wales. Gareth Bale was met een assist en twee doelpunten de grote man bij de Welshmen.

Bale verrichtte op slag van rust het voorbereidende werk bij de 0-1 van Aaron Ramsey en scoorde in de vijftigste minuut zelf uit een vrije trap de 0-2. Dertien minuten voor tijd tekende de speler van Real Madrid, op aangeven van Ramsey, ook voor de 0-3. Israël was kort na de 0-2 met tien man komen te staan; Eitan Tibi kreeg twee keer geel. Ben Sahar van Willem II kwam twintig minuten voor tijd als invaller binnen de lijnen bij het thuisland.

Wales neemt door de winst op Israël de koppositie in de groep over van dat land. De Britten hebben na vijf duels elf punten. Dat zijn er twee meer dan de Israëliërs, maar zij hebben nog wel de inhaalwedstrijd tegen België tegoed. De Belgen naderden Israël tot één punt, door later op de avond met 5-0 uit te halen tegen Cyprus en daarmee werd dat land van de derde plek gestoten.

Bij de pauze leidde België in Brussel al met 2-0 tegen Cyprus. Marouane Fellaini en Christian Benteke waren verantwoordelijk voor de doelpunten in het eerste bedrijf. Op aangeven van oud-Ajacied Toby Alderweireld maakte Fellaini er na 66 minuten ook 3-0 van. Een minuut daarna tekende Eden Hazard voor de 4-0, in de slotfase deed ook debutant Michy Batshuayi een duit in het zakje.

Bosnië-Herzegovina kwam door een 0-3 overwinning bij de nog puntloze hekkensluiter Andorra op vijf punten. Edin Dzeko was met een hattrick de gevierde man in Andorra la Vella. Senad Lulic van Lazio bracht de spits van Manchester City drie keer in stelling.