Column: Hiddink zit diep in blessuretijd bij Oranje

Ger
29 maart 2015, 15:39   Bijgewerkt: 31 maart 2015, 16:58

Wat had Guus Hiddink gedaan als Wesley Sneijder het dolende Nederlands elftal zaterdagavond via het hoofd van Klaas-Jan Huntelaar níet naast Turkije had geschoten? Door de gelijkmaker in extremis blijft het gissen naar het antwoord, maar voor de al stevig onder vuur liggende bondscoach had een nieuw verlies wellicht het laatste zetje kunnen betekenen. Door de bemazzelde 1-1 blijft alles bij Oranje voorlopig evenwel bij het oude - ook al schijnt er momenteel nauwelijks licht aan het einde van de tunnel.

Hoe teleurstellend de resultaten in de kwalificatiereeks ook zijn, een ticket voor de Europese eindronde van 2016 is voor het Nederlands elftal uiteraard nog steeds niet buiten bereik. Dat heeft Oranje echter vooral te danken aan de uitbreiding van het EK-deelnemersveld. De eerste twee landen van elke poule gaan naar het toernooi en ook de beste nummer drie mag volgend jaar in Frankrijk in actie komen. De overige nummers drie spelen onderling play-offs. Uiteindelijk doen er 24 landen mee aan het EK.

Op basis van het povere optreden tegen Turkije is plaatsing voor het EK desondanks allerminst een zekerheid. De aanvalslinie van Nederland vormde een warrig geheel en ook defensief stak het vaak niet goed in elkaar. De Turken kregen bij counters regelmatig alle vrijheid en het was een wonder dat de schade beperkt bleef tot één tegentreffer. Oranje kwam inmiddels al voor de zesde keer in zeven duels onder Hiddink op achterstand. Met smaakmaker Arjen Robben en aanvoerder Robin van Persie ontbraken uiteraard twee prominente krachten, maar de terugval is onder leiding van de huidige bondscoach ronduit schrikbarend.

Het was uiteindelijk louter geluk dat Sneijder via Huntelaar in blessuretijd een punt redde voor Nederland. De 68-jarige Hiddink wekte na afloop van het gelijkspel niet bepaald de indruk de aangewezen man te zijn om Oranje weer op de rails te krijgen. "Ik weet nog niet hoe, maar het gaat komen", zei de Achterhoeker weinig hoopvol tegenover de NOS. Hiddink benadrukte momenteel niet aan een vertrek bij de KNVB te denken. "Dinsdag spelen we weer tegen Spanje. De voorbereiding daarop start nu."

Door: Ger Hensen

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen