Van Hanegem begrijpt tactische keuzes Hiddink niet

30 maart 2015, 09:15

Willem van Hanegem kan weinig begrip opbrengen voor de tactische keuzes van bondscoach Guus Hiddink. De ervaren trainer koos in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije voor Daley Blind als linksback en stelde Nigel de Jong op als verdedigde middenvelder. Op die posities hadden Jetro Willems en Jordy Clasie moeten staan, stelt de voormalig middenvelder in zijn wekelijkse column in AD Sportwereld.

"Ik mag Guus graag, maar hij moet wel reëel blijven. Ik begrijp het echt niet dat hij tegen Turkije niet met Clasie en Willems begon. Dat heeft niets met persoonlijke voorkeuren of zoiets te maken, maar het is met feiten aantoonbaar waarom deze jongens hadden moeten spelen", opent Van Hanegem zijn verhaal.

"Huntelaar is een spits die het van de ballen van de zijkant moet hebben en Willems heeft dit seizoen veel assists achter zijn naam staan en heeft misschien wel de beste trap van Nederland. Dan stel je hem toch op om ballen op Huntelaar te geven? En als je Blind zo nodig wilt laten spelen, had je die op een andere positie dan linksachter kunnen zetten", stelt hij. "Dat Jordy Clasie niet speelde, is helemaal vreemd. Ik hoorde dat hij op alle trainingen van vorige week in Noordwijk in de A-ploeg stond. En dan speelt toch Nigel de Jong op die positie. Een balafpakker, niet iemand die de bal moet hebben. Tegen sterke ploegen is De Jong heel nuttig. Dat is veel minder als je als elftal zelf het meeste aan de bal bent. Ik zag De Jong steeds als hij iemand de bal had aangespeeld er meteen weer achteraan lopen. Dan maak je het dus te vol. Blijf daar nou weg!"

Het argument van Hiddink dat hij voor De Jong koos vanwege dienst routine, veegt Van Hanegem van tafel. "Clasie is toch geen debutant? Hij heeft net een WK achter de rug. Wees blij dat je jonge jongens hebt die al zo ver zijn. Ik vond dat Clasie in Brazilië al meer had moeten spelen. Als hij daar in het veld stond, deed hij het uitstekend. Ik herinner me die wedstrijd dat hij met De Guzman en Wijnaldum het middenveld vormde."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen