OM opent onderzoek naar 'verwerpelijke' spreekkoren

7 april 2015, 14:19

Nadat FC Utrecht zelf al een onderzoek startte naar de antisemitische spreekkoren die tijdens de wedstrijd van zondag tegen Ajax (1-1) te horen waren en de Stichting Bestrijding Antisemitisme al aangifte deed tegen de club uit de Domstad, is nu ook het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart naar de wansmakelijke spreekkoren. Dat heeft een woordvoerder tegenover NU.nl bevestigd.

Hoewel het OM nog geen aanklacht ontvangen heeft, hoopt het ministerie daar wel op. "Wij kunnen dit als OM ambtshalve oppakken en hebben geen aangifte nodig, maar willen dit wel graag", zegt de woordvoerder. Er wordt gezocht naar beelden en getuigen die nuttig kunnen zijn bij de opsporing van de verdachten. FC Utrecht is niet de onderzochte partij, dat zijn de fans die zich misdragen hebben.

De KNVB noemt de antisemitische spreekkoren 'verwerpelijk en weerzinwekkend'. De voetbalbond verzamelt informatie over de wedstrijd en geeft deze door aan de aanklager betaald voetbal. Aan hen om vervolgens te bepalen of er een vooronderzoek gestart zal worden.

De tekst die vanuit het Utrecht-vak te horen was: "Mijn vader zat bij de commando's, mijn moeder zat bij de SS. En samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen