Ook aanklager KNVB onderzoekt spreekkoren Utrecht

8 april 2015, 14:30

Diverse instanties gaan zich buigen over de antisemitische teksten van FC Utrecht-fans in de thuiswedstrijd van afgelopen weekend tegen Ajax (1-1). Na de club zelf en het Openbaar Ministerie heeft nu ook de aanklager betaald voetbal van de KNVB laten weten dat het een officieel onderzoek gestart is.

De aanklager wil weten welke maatregelen de club voor de aftrap heeft genomen om spreekkoren te voorkomen, tijdens de wedstrijd om de spreekkoren te stoppen en na de wedstrijd om hiertegen op te treden. FC Utrecht krijgt ruim de tijd om hierop een antwoord te formuleren, de club hoeft pas op 29 april zijn papierwerk in te leveren bij de bond. Op basis daarvan besluit de aanklager of er een strafvoorstel komt.

De club zelf bood dinsdagavond al excuses aan voor de bijzonder ongepaste teksten van de eigen aanhang. "Vanzelfsprekend nemen wij als FC Utrecht afstand van deze vreselijke spreekkoren. En vinden we excuses aan diegenen die zich hierdoor gekwetst voelen, op zijn plaats. Wij waren onaangenaam verrast dat dit heeft plaatsgevonden. Tijdens de wedstrijd hebben wij, evenals de KNVB, het Openbaar Ministerie en de politie, de bewuste tekst van dit liedje niet gehoord", aldus FC Utrecht. "We zijn al langer aan het kijken hoe we ons stadion erop in kunnen richten dat we spreekkoren goed kunnen opsporen en aanpakken.Toch denken wij niet dat alleen straffen de oplossing is. Wij pleiten er altijd voor dat we de problemen bij de wortel aanpakken. Wij durven te beweren dat ze niet eens weten wat ze zingen en wie ze hiermee feitelijk kwetsen."

De Stichting Bestrijding Antisemitisme deed, naar aanleiding van de spreekkoren, aangifte tegen de club uit de Domstad. Op basis daarvan besloot het Openbaar Ministerie om actie te ondernemen.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen