PSV op 'matchpoint' na overwinning op PEC Zwolle

10 april 2015, 21:55   Bijgewerkt: 10 april 2015, 23:18

De champagne kan klaar worden gezet bij PSV. De ploeg uit Eindhoven won vrijdagavond in eigen stadion van PEC Zwolle, waardoor het morgen (zaterdag) kampioen van de Eredivisie kan zijn. Tegen de regerend bekerhouder werd het 3-1, onder meer dankzij een wonderschoon doelpunt van Joshua Brenet.

Na maanden waarin niemand bij PSV vooruit durfde te lopen op het naderende kampioenschap, was het afgelopen week eindelijk afgelopen met de voorzichtigheid. Natuurlijk, niemand riep dat de titel definitief binnen was. Maar er werd al volop gecommuniceerd over de locatie, datum en tijdstip van de huldiging. Logisch, want PSV kon dit weekend kampioen worden. En dan moet je natuurlijk wel één en ander geregeld hebben.

Bovendien: natuurlijk wist iedereen dat de landstitel PSV echt niet meer zou ontgaan. Mathematisch kon het nog misgaan, maar een voorsprong van tien punten is met nog vijf duels te spelen een ongekend ruime marge. De titelstrijd kon dit weekend dus al definitief beslist worden, als PSV zelf zou winnen van PEC Zwolle en concurrent Ajax zaterdag zou verliezen van Heracles Almelo. Maar ook dan zou het kampioenschap pas een week later, na de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen, officieel worden gevierd in Eindhoven.

PSV leek dankbaar gebruik te maken van de vermoeidheid en wellicht wat mindere focus bij de tegenstander, want de thuisploeg begon uitstekend. In het eerste kwartier werd PEC overlopen en de 1-0, gemaakt door Georginio Wijnaldum, was volledig terecht. De aanvoerder knalde een lage voorzet van Luciano Narsingh kiezelhard in de bovenhoek. Eerder waren ook teamgenoten Adam Maher (schot naast) en Jeffrey Bruma (kopbal uit een corner) dicht bij een goal geweest.

Maar net toen Zwolle dus even flirtte met een voorsprong, ging de bal er aan de andere kant in. Ditmaal was het niet één van de geijkte namen, maar Joshua Brenet die scoorde. De rechtsback pikte een afgeslagen bal op, controleerde deze met zijn borst en knalde van grote afstand raak. Het was de eerste goal van Brenet in de Eredivisie en meteen een van grote schoonheid.

Het bleek een beslissend moment, want na de 2-1 gaf PSV de controle over de wedstrijd niet meer uit handen. Het had uit moeten lopen naar 3-1, 4-1 of misschien zelfs 5-1, maar vooral Memphis Depay was niet scherp. De topscorer liet een aantal opgelegde kansen liggen. Bijna kwam dat PSV nog duur te staan, maar de thuisploeg had geluk dat Thomas Lam bij een spaarzame uitbraak van PEC Zwolle de lat raakte. Pas in blessuretijd viel de beslissende 3-1, gemaakt door Luuk de Jong. Hij schoot van afstand raak, nadat Depay opnieuw een kans had laten liggen.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen