'Verlies FC Twente groter dan aanvankelijk gemeld'

17 april 2015, 23:39

Het verlies dat voetbalclub FC Twente over het seizoen 2013-2014 noteerde blijkt groter te zijn dan het bestuur gecommuniceerd heeft. In een onderzoek van Nieuwsuur is naar voren gekomen dat de Tukkers de oorspronkelijke jaarrekening vorige week hebben ingetrokken en vervangen hebben door een nieuwe jaarrekening. Daarin staat een negatief resultaat van 8,1 miljoen euro, eerder was dat 7,2 miljoen euro.

Het is niet gebruikelijk dat een gedeponeerde jaarrekening bij de Kamer van Koophandel wordt ingetrokken. Onder druk van de KNVB moest dit vorig jaar ook al gebeuren. Het verslechterde resultaat komt door het feit dat de lening van twaalf miljoen euro wegens rente in de jaarrekening opgenomen moest worden. Volgens Twente is het op eigen initiatief gebeurt en werd de club niet gepusht door de KVNB.

De licentiecommissie was vorig jaar al tegen deze constructie, omdat in dat geval toekomstige televisiegelden gebruikt worden om gaten in de begroting te dichten. Universitair hoofddocent accountancy Bob van den Brand van de Universiteit van Tilburg/TIAS gaat in op de opmerkelijke situatie. "Voor het tweede achtereenvolgende jaar je jaarrekening terugtrekken, betekent niet veel goeds. De cijfers laten zien dat Twente meer schulden dan bezittingen heeft. En de nieuwe jaarrekening bevat een nog groter verlies door moeilijk traceerbare schulden, waarvan er nog 4,4 miljoen euro afgelost moeten worden."

Op de jaarrekening staat verder dat 'twee verbonden partijen garanties hebben afgegeven tot een maximum van 10 miljoen euro voor het seizoen 2015/2016'. Een woordvoerder van Twente weigert te zeggen om welke verbonden partijen het gaat. Vorige week stelde voorzitter Aldo van der Laan op een persconferentie dat hij, in samenwerking met anderen, de maandelijkse tekorten van Twente compenseert.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen