Fraaie eigen goal helpt Eindhoven aan vierde periode

24 april 2015, 22:10   Bijgewerkt: 24 april 2015, 23:14

FC Eindhoven heeft zich verzekerd van de tweede plaats in de Jupiler League én de vierde periodetitel. De Brabanders kunnen na een 2-1 thuiszege op FC Oss aan de champagne. De basis voor de winst werd gelegd met een fraai eigen doelpunt van Jordi Balk.

Balk schoot de bal in de achttiende minuut vanaf de rand van het penaltygebied met een prachtige boog over zijn eigen keeper. De verdediger van FC Oss wilde het leder terugschieten op zijn doelman, nadat hij in de problemen was gekomen door een te korte pass van een teamgenoot, maar het liep even anders. Ook aan de gelijkmaker, een kwartier later, ging geklungel vooraf. FC Eindhoven-verdediger Sebastiaan De Wilde liet de bal in zijn eigen strafschopgebied van zijn voet springen, waarna het voor Justin Mathieu een eenvoudig kunstje was om de 1-1 binnen te tikken. Door een rake strafschop van Maxime Gunst, dertien minuten voor tijd, kon FC Eindhoven alsnog juichen. De elfmetertrap werd toegekend na een handsbal van Dennis Janssen.

Ook MVV was in de race voor de winst van de vierde periodetitel, maar had achteraf niets aan een 2-1 thuiszege op FC Emmen, dat mathematisch gezien ook nog kans maakte op de bronzen stier. Door een goal van Boy Deul stond Emmen lang voor in Maastricht, maar in het laatste kwartier kantelde MVV de score via Stef Peeters (penalty) en Bryan Smeets.

NEC leed in de hele vierde periode overigens helemaal geen puntenverlies, maar had al een periodetitel op zak en is bovendien al zeker van het kampioenschap. De Nijmeegse club won eerder op de dag met 1-3 bij FC Den Bosch en kwam daarmee op 98 punten, een nieuw puntenrecord voor het tweede voetbalniveau in Nederland.

FC Eindhoven staat met 74 punten op de tweede plaats en zal daar ook eindigen, aangezien de voorsprong op nummer drie Roda JC Kerkrade is opgelopen tot acht punten. De Limburgers gaven thuis tegen Jong FC Twente in de tweede helft een 2-0 voorsprong uit handen (2-2). Ryo Miyaichi maakte de aansluitingstreffer voor de Tukkers, door een eigen doelpunt van Roda-keeper Bram Verbist werd het in blessuretijd gelijk.

Roda JC is wel zo goed als zeker van de derde plaats in de eerste divisie. De voorsprong op de gedeelde nummers vier FC Emmen en FC Volendam bedraagt vijf punten. Volendam kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel bij Almere City FC, Emmen verloor zoals eerder vermeld met 2-1 bij MVV. De nummer twee van de Jupiler League komt in de play-offs in hetzelfde deel van het schema als de nummer zeventien van de Eredivisie, de nummer drie kan de nummer zestien van het hoogste niveau tegenkomen.