De Jong trefzeker bij rentree, Advocaat onder rode streep

25 april 2015, 18:14   Bijgewerkt: 25 april 2015, 19:06

Na acht maanden blessureleed heeft Siem de Jong zijn rentree in de Engelse Premier League opgeluisterd met een doelpunt. De Nederlander mocht zaterdag in de 74ste minuut van de thuiswedstrijd tegen Swansea City invallen en had aan dertien minuten voldoende om doel te treffen. Daarmee kon hij een nederlaag van Newcastle United echter niet voorkomen: 2-3. Dick Advocaat pakte met Sunderland een punt bij Stoke City: 1-1.

De Jong verruilde Ajax afgelopen zomer voor Newcastle United, maar kwam voor de Engelse club tot dusver niet verder dan drie officiële duels. De middenvelder werd begin september getroffen door een hardnekkige liesblessure en toen hij daarvan was hersteld, medio februari, speelde een klaplong hem parten. Na acht maanden en twee keer wedstrijdritme op te hebben gedaan bij de beloften, was De Jong zaterdag dan eindelijk weer te zien in het eerste elftal van Newcastle United.

Manager John Carver had donderdag op de persconferentie al laten weten dat hij De Jong speeltijd zou geven tegen Swansea City en hij hield woord. De oefenmeester had de kwaliteiten van de Nederlander ook nodig, aangezien Newcastle drie minuten voor zijn invalbeurt op een 1-3 achterstand was gekomen door toedoen van Jack Cork. Ayoze Pérez had Newcastle in de twintigste minuut nog wel op 1-0 gezet, Nélson Oliveira herstelde op slag van rust het evenwicht en Gylfi Sigurdsson maakte kort na de doelwissel de 1-2 voor Swansea City. Bij de bezoekers viel Marvin Emnes in, bij de thuisclub stonden Tim Krul, Daryl Janmaat en Vurnon Anita in de basis.

Van de vijf Nederlanders die in actie kwamen op St. James' Park speelde De Jong de grootste rol. Op aangeven van Jack Colback bracht de oud-Ajacied in de 87ste minuut de spanning terug, maar verder dan de aansluitingstreffer kwam Newcastle United niet.

In de strijd tegen degradatie pakte Dick Advocaat met Sunderland een punt bij Stoke City. Connor Wickham bracht de equipe van de Nederlandse manager al na één minuut aan de leiding, maar Sunderland hield de marge niet vast. Charlie Adam maakte in de 27ste minuut gelijk, na voorbereidend werk van voormalig FC Twente-speler Marko Arnautovic. Bij Stoke City speelde Erik Pieters de volle negentig minuten.

Ondanks het behaalde punt is Sunderland gezakt van de zestiende naar de achttiende plek, onder de rode streep. Hull City en Leicester City passeerden, na zeges op respectievelijk Crystal Palace (0-2) en Burnley FC (0-1). Uitzichtloos is de situatie voor Advocaat en co echter nog allerminst. Sunderland heeft na 33 duels dertig punten, één minder dan Leicester City en Hull City. Burnley blijft door het verlies tegen Leicester de hekkensluiter, met 26 punten uit 34 wedstrijden. Queens Park Rangers heeft nu 27 uit 34, na een 0-0 gelijkspel tegen West Ham United. Leroy Fer viel in bij QPR en maakte zo na 2,5 maand zijn comeback na een knieblessure.

In de strijd om Europees voetbal profiteerde Liverpool niet van het onderlinge gelijkspel bij concurrenten Southampton en Tottenham Hotspur eerder op de dag (2-2). The Reds speelden zelf 0-0 in de uitwedstrijd tegen West Bromwich Albion. Liverpool deelt met Tottenham met 58 punten de vijfde plaats, Southampton staat met één punt minder zevende. Tottenham en Southampton speelden één wedstrijd meer dan Liverpool.