Flinke UEFA-straf Feyenoord: één thuisduel zonder publiek

27 april 2015, 15:39   Bijgewerkt: 27 april 2015, 17:26

Feyenoord heeft forse straffen opgelegd gekregen door de 'UEFA Control, Ethics and Disciplinary body'. Naar aanleiding van het vorige maand ingestelde onderzoek naar de thuiswedstrijd tegen AS Roma in de Europa League volgen er twee sancties voor de Rotterdammers. Feyenoord moet de eerstvolgende twee Europese thuisduels (waarvan één voorwaardelijk) zonder publiek afwerken en krijgt daarnaast een geldboete van 100.000 euro.

Voor racistisch gedrag is Feyenoord het zwaarst gestraft. De club uit Rotterdam-Zuid is door een als racistisch bestempelde actie veroordeeld tot het spelen van de eerstvolgende thuiswedstrijd in Europees verband zonder publiek en moet hierdoor ook een geldboete van 50.000 euro betalen. Voor het afsteken van vuurwerk en voorwerpen en het blokkeren van de trappen door de aanhang heeft Feyenoord ook nog eens een boete van 50.000 euro opgelegd gekregen, met een voorwaardelijke straf van één Europese thuiswedstrijd zonder publiek. Deze voorwaardelijk straf heeft een proeftijd van twee jaar.

Feyenoord werd aangeklaagd voor racistisch gedrag, omdat er tijdens het duel met Roma een opblaasbare banaan richting de Ivoriaanse aanvaller Gervinho gegooid werd. De Rotterdamse club stuurde een uitgebreide verklaring naar de UEFA, vooral met het doel om de aanklacht van racisme van tafel te krijgen. Tot het papierwerk behoorden ontlastende verklaringen van de Ivoriaanse oud-Feyenoorders Salomon Kalou en Sekou Cissé.

De UEFA legde Feyenoord dus niet alleen racistisch gedrag ten laste, maar deed ook onderzoek naar de hoeveelheid voorwerpen die tijdens het Europese duel op het veld gegooid werd. De wedstrijd werd omwille hiervan een kwartier stilgelegd door de Franse arbiter Clément Turpin. Tenslotte werd Feyenoord dus ook nog eens aangeklaagd voor door fans geblokkeerde trappen in het stadion. De Rotterdammers kregen eerder al een geldboete van 11.000 euro voor het afsteken van vuurwerk door supporters in het uitvak, tijdens de heenwedstrijd in Rome.

De ethische commissie van de UEFA voerde het onderzoek achter de schermen uit. Feyenoord zal het vonnis nader bestuderen en zich beraden op eventuele vervolgstappen, meldt de club via de officiële kanalen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen