Over de grens: wat opviel in het buitenland

27 april 2015, 18:30

Het eerste kampioenschap in een grote buitenlandse competitie is een feit. Bayern München greep dankzij een zuinige overwinning op Hertha BSC en het verlies van VfL Wolfsburg bij Borussia Mönchengladbach de 25ste landstitel in de clubhistorie. Maar er vielen dit weekend nog veel meer dingen op in het buitenland. Turijnse historie, een trainerskerkhof, een hattrick-koning, een strafkamp, noem maar op. FCUpdate.nl zet de zaken weer op een rijtje.

Turijnse vloek na twintig jaar voorbij

{image[301582][left-half][]}Waar het kampioensfeest in München al kon losbarsten, bleven bij Juventus de kurken nog op de champagneflessen zitten. La Vecchia Signora liet de kans liggen om de snelste kampioen van Italië in de geschiedenis te worden. De zwart-witten gingen echter uitgerekend tegen stadgenoot Torino ten onder. Het 'broertje' van Juventus wist historie te schrijven, door de Derby della Mole voor de eerste keer sinds twintig (!) jaar weer eens te winnen. Op 25 januari 1995 wist de club voor het laatst hoe het voelde om de grotere club uit de eigen stad te verslaan. Juventus pakte ondertussen de Champions League, het WK voor clubteams, de Europese Super Cup, de Coppa Italia en maar liefst acht Scudetti (landstitels). Torino won de burenruzie in deze periode dus niet één keer, maar aan deze ellendige vloek is dus een einde gekomen. Grootmeester Andrea Pirlo, ook al matchwinner in de eerste derby van het seizoen, scoorde wel weer met een geniale vrije trap. Hij flikte het overigens bijna nog een keer, maar raakte toen de paal. Torino verloor in de laatste negentien Serie A-duels overigens slechts twee keer.

Turks trainerskerkhof

{image[291660][right-half][fans supporters heksenketel]}Zou het trainerskerkhof in Turkije nog een plekje overhebben? Geloof het of niet, maar in de Süper Lig werd dit weekend al weer de zeventiende (!) coach van het seizoen ontslagen. Dit keer rolde de kop van Balikesirspor-coach Kemal Özdes. Hij werd na een 1-1 remise tegen Erciyesspor de laan uitgestuurd, omdat degradatie bijna niet meer af te wenden is. Oké, het vertrek van een trainer kan een schokeffect teweegbrengen, maar het is een treurige trend. Er zijn in de Süper Lig nog maar zes trainers die aan het begin van het seizoen bij hun club zaten en nu nog steeds aan het roer staan: Slaven Bilic (Besiktas), Senol Günes (Bursaspor), Ismail Kartal (Fenerbahçe), Abdullah Avci (Basaksehir), Riza Calimbay (Mersin Idman Yurdu) en Okan Buruk (Gaziantepspor). Coach zijn in Turkije, je moet het maar willen. Bekijk hier het bizarre trainersoverzicht van de Turkse competitie.

Hattrick-hero strikes again

{image[293915][left-half][]}Een loepzuivere hattrick maken, het is maar voor weinig spelers weggelegd. Drie keer scoren in één helft, zonder dat een andere speler tussen deze treffers tot scoren wist te komen, veel spelers dromen ervan. Celtic-aanvaller Leigh Griffiths wist het op 15 april te flikken. In de thuiswedstrijd tegen Kilmarnock (4-1 winst) kwam hij na ruim een uur spelen als invaller in het veld en wist hij in het half uur dat hij speelde een feilloze hattrick te produceren. Een zeer knappe prestatie, maar elf dagen later wist Griffiths het kunstje gewoon te herhalen. In de uitwedstrijd tegen Dundee United (0-3 winst) was hij na de theepauze wederom tot drie keer toe trefzeker, waardoor loepzuivere hattrick nummer twee binnen elf dagen een feit was. Dat is toch wel een applausje waard.

Strafkamp voor Rossoneri

{image[299825][right-half][]}Eerder deze maand trof Napoli-voorzitter Aurelio De Laurentiis een harde maatregel. De spelers van zijn club moesten vanwege de bedenkelijke prestaties en het ongeïnspireerde spel op strafkamp. Het wierp zijn vruchten af, aangezien de Napolitanen zich uitstekend wisten te herpakken in de Serie A en VfL Wolfsburg bovendien werd afgedroogd in de kwartfinale van de Europa League. Bij AC Milan hebben ze nu dezelfde noodgreep gedaan. De geplaagde coach Filippo Inzaghi heeft het helemaal gehad met de trieste resultaten en heeft daarom voor onbepaalde tijd een trainingskamp belegd voor zijn spelersgroep. Mocht het strafkamp bij de Rossoneri ook effect sorteren, dan nog lijkt Europees voetbal een hels karwei te worden. Door een 2-1 verlies bij Udinese blijft de ellende zich maar opstapelen in de modestad. Mogelijk biedt de eventuele overname van de Thaise investeerder Bee Taechaubol perspectief voor de gevallen topclub, maar ondertussen heeft Inzaghi met het strafkamp volgens goed ingevoerde Italiaanse media de laatste steun in de selectie verloren.

Ongekende spanning in Algerije

{image[298079][left-half][voetbalschoenen]}In landen als Engeland, Duitsland, Italië en Nederland is de titelstrijd al lang en breed uitgevochten, maar in een aantal andere competities nadert de spanning in deze weken het kookpunt. Zo ook in Algerije, waar de spanning zelfs extreme vormen heeft aangenomen. Met nog vier speelronden te gaan zijn vrijwel alle zestien ploegen nog in de race om kampioen te worden. Het verschil tussen de nummers één en zestien op de ranglijst is slechts elf punten. Koploper Es Setif staat in de Algerijnse Ligue 1 slechts elf punten voor op hekkensluiter NA Hussein Dey, waardoor de strijd nog helemaal open ligt. Dat is toch even wat anders dan in Nederland, waar de kampioensspanning al tijden vervlogen is.

Mourinho geeft Arsenal weer veeg uit de pan

{image[297614][right-half][]}Chelsea wordt met twee vingers in de neus kampioen in Engeland, maar de koploper van de Premier League krijgt regelmatig kritiek op het vertoonde spel. De tactiek is volgens velen te defensief. Tijdens de kraker tegen Arsenal zongen de fans in het Emirates Stadium 'Boring, Boring Chelsea' en daar reageerde manager José Mourinho op geheel eigen wijze op. "Saai? Tien jaar zonder kampioenschap, dat is volgens mij pas saai", sneerde Mourinho na afloop van het duel richting Arsenal, dat al sinds 2004 niet meer kampioen wist te worden. Volgende week kan Chelsea tegen Crystal Palace de landstitel grijpen, dan zal Mourinho waarschijnlijk nog harder lachen dan na de doelpuntloze remise tegen Arsenal. Overigens was de uithaal van Mourninho een nieuwe episode in de moeizame relatie tussen hem en Arsene Wenger, die hij eerder al eens 'een specialist in mislukkingen' noemde.

Coaches in de clinch

{image[300676][left-half][]}Niet alleen Mourinho en Wenger houden er een gebrekkige verstandhouding op na. Ook de coaches van de twee voetbalgrootmachten uit Portugal lijken het niet al te goed met elkaar te kunnen vinden. Bij de Clássico tussen Benfica en FC Porto (0-0) liepen de gemoederen tussen Jorge Jesus en Julen Lopetegui afgelopen zondag hoog op. Je ziet de situatie op de beelden langzaam maar zeker escaleren. Het lijken wel twee kleine kinderen. "Het was de adrenaline", zei Jesus na afloop. "Het is niet normaal dat dit gebeurt", voegde de coach toe. Daar zijn wij het helemaal mee eens. Porto-trainer Lopetegui gaf overigens volgens diverse media aan dat de collega van Benfica zijn naam niet wist.

Mooie momenten voor Nederlanders

{image[301543][right-half][]}Voor voetbalminnend Nederland vonden er over de grens twee mooie momenten plaats. Allereerst was Quincy Promes weer goud waard voor Spartak Moskou. De begeerde aanvaller besliste het duel met Rubin Kazan met een heerlijk doelpunt in de slotfase. De oud-speler van FC Twente staat dit seizoen al op tien goals. Hij staat volgens zijn zaakwaarnemer in de belangstelling van Juventus, maar ontkende dit zelf. Promes werd hier overigens mee [a,http://www.fcupdate.nl/video/9282/journalist-dolt-promes-met-interesse-juventus/,_blank,geplaagd] door een Russische journalist. De speler van Spartak Moskou was niet de enige Nederlander die in de spotlights stond in het buitenland. Siem de Jong keerde na acht maanden terug bij Newcastle United en wist zijn rentree meteen op te luisteren met een [a,http://www.fcupdate.nl/video/9270/siem-de-jong-scoort-gelijk-bij-rentree-vanaf-1-44/,_blank,doelpunt]. Een mooi moment voor de Nederlander, die hiermee een ellendige periode afsluit. Het is hem gegund, hopelijk is het een voorbode voor meer mooie dingen. Een punt leverde het overigens niet op, The Magpies verloren met 2-3 van Swansea City.

Door: Koen Jans (met bijdrage van Rahied Ishaak)

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen