KNVB hoopt dat OM matchfixer Paul R. vervolgt

1 mei 2015, 15:31

De KNVB zal er bij het Openbaar Ministerie (OM) op aandringen dat er een onderzoek naar Paul R. wordt geopend als hij in Duitsland definitief wordt vrijgesproken van matchfixing. De Nederlander werd donderdag door de rechter in Bochum vrijgesproken omdat het Duitse recht niet van toepassing is aangezien de afspraken en betalingen voor het manipuleren van vier wedstrijden van Sank Pauli in 2008 in Nederland hebben plaatsgevonden. Het Duitse OM wilde R. twee jaar achter de tralies hebben.

Het Duitse OM kan nog wel in hoger beroep gaan, maar als ook dat geen succes oplevert, dan wil de KNVB dat R. in Nederland vervolgd wordt. "Deze zaak is te belangrijk om te stranden in een juridisch moeras", zegt operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB op de website van zijn bond. "Nederlandse wedstrijden en een Nederlandse scheidsrechter zijn genoemd en wij vinden dat daarvan de onderste steen boven moet komen. Het gaat hier om de betrouwbaarheid van competities waar jaarlijks miljoenen mensen plezier aan beleven. Zij hebben recht op duidelijkheid."

"Als er sprake is van matchfixing, dan is het criminaliteit. In de basis vinden wij dat het daarom sowieso strafrechtelijk onderzocht moet worden", aldus De Jong. "Tegelijkertijd onderzoeken we het ook graag zelf zoals onze integriteitseenheid op dit moment met de zaak-Kargbo doet. Maar dan moeten we wel informatie in handen hebben waarmee we aan de slag kunnen. Zoals bijvoorbeeld de inhoud van de Bochum-tapes waar we al meermaals, zowel bij het Nederlandse OM als bij de Duitse officier Bachmann, om gevraagd hebben." De KNVB heeft echter nog niets ontvangen van de juridische instanties.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen