Barcelona in slotfase ruim langs Bayern München

Ger
6 mei 2015, 22:41   Bijgewerkt: 7 mei 2015, 12:47

FC Barcelona staat met anderhalf been in de finale van de Champions League. De koploper van de Spaanse competitie won voor eigen publiek met ruime cijfers de eerste wedstrijd tegen Bayern München in de halve eindstrijd. Lionel Messi was van grote waarde door na de pauze twee keer te scoren. Neymar legde in blessuretijd op aangeven van de Argentijn de 3-0 eindstand vast.

Josep Guardiola beleefde daarmee een domper bij zijn terugkeer in Camp Nou. De schijnwerpers stonden in aanloop naar het duel logischerwijs volop op de Bayern-trainer gericht. Hij begon als ballenjongen bij Barcelona, groeide uit tot aanvoerder van het eerste elftal en tilde de club als trainer middels het veelgeprezen 'tiki-taka' naar een hoger plan. Guardiola is bovendien een goede bekende van Luis Enrique, de huidige coach van de Blaugranas. Ze maakten beiden deel uit van het Spaanse elftal dat in 1992 olympisch kampioen werd. Vanaf 1996 speelden ze bovendien vijf seizoenen samen bij Barcelona.

In het seizoen 2012/2013 ging de Catalaanse grootmacht in München met 4-0 onderuit en werd de return voor eigen publiek met 0-3 verloren. Deze keer waren de krachtsverschillen omgedraaid, al bleven doelpunten in de eerste helft uit. Suarez had Barcelona in de twaalfde minuut op voorsprong moeten zetten, maar alleen voor Manuel Neuer kreeg de oud-Ajacied de bal niet tegen de touwen. De sluitpost bracht redding met zijn rechtervoet. Kort daarop ging een kansrijke poging van Neymar via de kluts naast het doel.

De Catalaanse storm ging gedurende de eerste helft liggen, maar Bayern wist nauwelijks te profiteren. Tot het rustsignaal produceerde de Duitse topclub geen enkele poging op doel. Aan de andere zijde moest Neuer wél het nodige werk opknappen. De keeper groeide met enkele cruciale reddingen uit tot de man van de eerste 45 minuten. Zo voorkwam hij zes minuten voor de pauze wederom met zijn rechtervoet een treffer van Barcelona. De inzet was deze keer van Dani Alves.

De Argentijn maakte drie minuten later ook het tweede doelpunt van Barcelona. Hij legde eerst Jerome Boateng in de luren en verschalkte Neuer vervolgens met een fijnzinnig stiftje. In de toegevoegde tijd tilde Neymar de score zelfs naar 3-0. Messi fungeerde deze keer als aangever. Door die klinkende uitslag heeft Barcelona een finaleplaats in het miljoenenbal al na één wedstrijd bijna beet.