Belgen missen vier strafschoppen en finale EK onder 17

19 mei 2015, 17:15

Het Europees kampioenschap onder 17 jaar is voor België geëindigd in een anticlimax. In de halve finale tegen Frankrijk moesten strafschoppen de beslissing brengen en in deze penaltyreeks bleken de Rode Duivels de zenuwen niet bepaald in bedwang te hebben. Vier Belgische missers zorgden ervoor dat Frankrijk aan twee rake inzetten voldoende had om de eindstrijd van het EK in Bulgarije te halen.

De slechte strafschoppenreeks van de Belgen was vooral opvallend omdat de ploeg een ronde eerder, in de kwartfinale, juist uitermate secuur was geweest vanaf de stip. Ook toen was de wedstrijd in een gelijkspel geëindigd, maar hielp een perfecte penaltyserie België naar de halve eindstrijd. Overigens stond het tussen België en Frankrijk na de reguliere speeltijd van tweemaal veertig minuten 1-1. Hierin was het juist Frankrijk dat, bij een 0-1 voorsprong, een penalty gemist had. Na rust kwam België via Rubin Seigers op gelijke hoogte. Bij Frankrijk staat Luca Zidane, de zoon van Zinedine, onder de lat. Hij keerde twee Belgische inzetten in de beslissende penaltyreeks, maar faalde zelf vanaf elf meter; zijn 'Panenka' ging over het doel.

De andere halve finale van het EK onder 17 gaat tussen Duitsland en Rusland. Nederland kwam dit toernooi niet verder dan de groepsfase, het moest in Groep D zijn meerdere erkennen in Italië en Engeland.