"Niemand had echt in de gaten dat Ajax zo goed was"

24 mei 2015, 10:28

Het is vandaag (zondag) precies twintig jaar geleden dat Ajax de Champions League won, door AC Milan in de finale in Wenen met 1-0 te verslaan. David Endt was toen werkzaam als teammanager van de Amsterdammers. In Het Parool blikt hij terug op het daverende succes van Ajax in het seizoen 1994/1995.

Alles staat bij Endt nog vers op het netvlies. "En hoe langer geleden, hoe meer waarde het krijgt", stelt de oud-teammanager. "Als Ajax in de tussentijd nog driemaal een Europese prijs had gewonnen, zou dat al anders zijn. Nu zet het zich scherper vast in je hoofd. Niet eens het moment dat de finale werd gewonnen, dat was een eruptie van alles, maar de weg erheen blijft me bij."

Endt kan deze weg als geen ander omschrijven. "Een unieke mix kwam dat seizoen samen: de Surinaamse jongens met overdrive in hun prestatiedrang, het Nederlandse pragmatisme, samen met de exotisch spelers als Finidi George en Litmanen. En dat allemaal onder leiding van een man die dat fantastische kon, Louis van Gaal. Hoe dat één werd dat seizoen, daar kijk ik met de mooiste gevoelens op terug", geniet de voormalig teammanager van Ajax.

De Europese topclubs zaten destijds te slapen, vindt Endt. "Niemand had echt in de gaten dat de De Boertjes zo goed waren, dat Seedorf zo goed was, dat Kluivert zo goed was. Nu worden spelers al weggehaald voordat ze bij het eerste elftal zitten", aldus Endt. "Rijkaard en Blind waren enorm belangrijk. Zij zorgden ervoor dat nuances en details in positieve zin doorsloegen op belangrijke momenten."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen