Zes verdachte officials van FIFA opgepakt in Zürich

27 mei 2015, 07:16   Bijgewerkt: 27 mei 2015, 08:10

Twee dagen voor de verkiezing om het voorzitterschap van de FIFA zijn er in Zwitserland zes functionarissen van het mondiale voetbalorgaan opgepakt. Dat meldt het Zwitserse Openbaar Ministerie. De Zwitserse autoriteiten zouden de FIFA-officials willen uitleveren aan de Verenigde Staten, waar ze verdacht worden van corruptie. Onder meer bij de toewijzing van de WK's aan Rusland en Qatar, de verkoop van televisierechten en het sluiten van marketingdeals zouden ze een kwalijke rol hebben gespeeld.

De Zwiterse politie deed een inval in het Baur au Lac-hotel in Zürich, waar de FIFA-bestuurders bijeen waren gekomen voor een jaarlijkse vergadering. De verdachten werden, ongeboeid, via een zijdeur van het hotel afgevoerd. In de VS is de FBI al drie jaar bezig met een onderzoek naar corruptie bij de wereldvoetbalbond, maar de inval in Zwitserland komt als een verrassing.

The New York Times claimt dat de meeste opgepakte functionarissen lid zijn van de Concacaf-federatie, dat één van de zes bonden is waaruit de FIFA bestaat. De voetbalbonden in Noord-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied zijn aangesloten bij deze federatie. De Costa Ricaan Eduardo Li zou één van de verdachten zijn.

Sepp Blatter, de voorzitter van de FIFA, wordt niet als verdachte beschouwd. De Zwitser is zodoende niet gearresteerd. Wel zal het nieuws rauw op zijn dak vallen, aangezien het zijn reputatie behoorlijk kan schaden. Over twee dagen staat de verkiezing om het presidentschap bij de mondiale voetbalfederatie op de kalender en deze situatie kan de positie van Blatter wel eens bedreigen.

In de strijd om het voorzitterschap concurreert Blatter met de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein. De huidige FIFA-preses, die voor zijn vijfde ambtstermijn gaat, wordt als zware favoriet gezien. Meerdere voetbalconfederaties hebben hun steun al uitgesproken in de 79-jarige Zwitser.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen