Aanklager: "Al sinds 1991 corruptie binnen de FIFA"

27 mei 2015, 17:26   Bijgewerkt: 27 mei 2015, 18:05

Er zou al sinds 1991 systematisch worden gefraudeerd bij de FIFA, zo heeft de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch woensdag laten weten op een persconferentie naar aanleiding van de arrestatie van een aantal FIFA-officials eerder op de dag in het Zwitserse Zürich.

De corruptie, die dus al bijna 2,5 decennia aan de gang is, zou hebben plaatsgevonden bij de toewijzing van WK's en verkoop van televisierechten. Hiermee zouden de verdachten ongeveer 150 miljoen dollar hebben verdiend. Onder de gearresteerden bevindt zich Jeffrey Webb, de topman van de Concacaf, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

Over de status van FIFA-voorzitter Sepp Blatter kon Lynch 'niets zeggen'. Wel gaf ze aan dat er sprake zou zijn van corruptie bij de herverkiezing van de Zwitser in 2011, net als bij de toewijzing van onder meer het WK van 2010 aan Zuid-Afrika. Ook werd gewaarschuwd 'dat dit pas het begin is van de inzet van de FBI tegen de FIFA en niet het einde'.

Het nieuws komt twee dagen voor de presidentsverkiezing bij de FIFA, waar Blatter voor zijn vijfde termijn als voorzitter van de mondiale voetbalbond gaat. Prins Ali bin Al-Hussein van Jordanië is zijn enige uitdager, na het afhaken van Michael van Praag en Luis Figo. Ondanks het corruptieschandaal gaat de verkiezing door, liet de FIFA eerder op de dag al weten. Dit tot tevredenheid van de KNVB, de UEFA en Engelse voetbalbond FA pleiten wel voor uitstel.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen