Sponsoren dreigen door FIFA-schandaal met vertrek

28 mei 2015, 10:36

Het corruptieschandaal bij de FIFA doet ontzettend veel stof opwaaien in de voetbalwereld en ook grote voetbalsponsoren hebben vol verontwaardiging gereageerd op de berichten over de mondiale voetbalbond. Grote bedrijven als Coca-Cola, Adidas, Hyundai, McDonald's en Visa zijn geschrokken van het nieuws dat er meerdere FIFA-functionarissen zijn opgepakt wegens corruptiepraktijken.

Creditcardbedrijf Visa gaat de sponsorrelatie met de FIFA heroverwegen, als er geen hervorming zal plaatsvinden. "Onze teleurstelling is groot. We verwachten dat FIFA onmiddellijk stappen neemt om deze problemen aan te pakken", stelt de sponsor volgens het ANP. Coca-Cola betreurt de gang van zaken ook. "Deze lange controverse heeft de missie en de idealen van de FIFA bezoedeld en we hebben onze zorgen over deze ernstige beschuldigingen al eerder geuit." WK-sponsor Hyundai liet ook weten dat het ernstig bezorgd is door de problemen bij de FIFA.

Sportmerk Nike zou overigens betrokken zijn geweest bij het omkoopschandaal. Het bedrijf wordt niet expliciet genoemd, maar in de beschuldigingen staat dat er een groot bedrijf miljoenen bovenop het officiële contract betaalde om sportkleding te leveren aan de nationale ploeg van Brazilië, die gesponsord wordt door Nike. Het sportmerk wil meewerken met elk onderzoek van de autoriteiten. "Nike is tegen elke vorm van manipulatie", wordt er gezegd.

Het Nederlands Dagblad heeft overigens aangekondigd dat het geen advertenties van FIFA-sponsoren meer zal plaatsen. "De taal van het geld is de enige waar dit soort organisaties naar luisteren en dat geld komt dan weer bij ons vandaan", sprak hoofdredacteur Sjirk Kuijper in het Radio 1 Journaal.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen