"Prins Ali zit dicht bij de 105 stemmen die nodig zijn"

28 mei 2015, 16:03

Sepp Blatter is, ondanks het corruptieschandaal rond de FIFA, de grote favoriet om vrijdag met de winst aan de haal te gaan in de presidentsverkiezingen van de mondiale voetbalbond. Desondanks achten KNVB-directeur Bert van Oostveen en -voorzitter Michael van Praag de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein niet kansloos in de verkiezing.

"Prins Ali Bin Al-Hussein heeft zijn kaarten op tafel gelegd", sprak Van Oostveen na een spoedoverleg met de UEFA tegen het ANP. "Hij zit dicht bij de 105 stemmen die er nodig zijn", stelt de directeur van de KNVB. "Het is cruciaal dat Europa zo goed als eensgezind op hem stemt. Dat zal niet helemaal gebeuren, omdat Rusland bijvoorbeeld anders denkt. Maar ik denk dat het heel spannende verkiezingen worden. Prins Ali heeft zijn zegje mogen doen tijdens deze bijeenkomst. En Michel Platini, voorzitter van de UEFA, heeft alle landen opgeroepen op hem te stemmen. Ik had het idee dat er een groot draagvlak voor de prins is. Daarom heeft Michael van Praag zich ook teruggetrokken."

In diverse media wordt er gezegd dat Prins Ali buiten Europa kan rekenen op zestig stemmen, maar dat aantal kon Van Oostveen niet bevestigen. UEFA-voorzitter Michel Platini zei dat er vanuit Europa minimaal 45 of 46 stemmen richting de Jordaniër zullen gaan. Zijn beide beweringen waar, dan maakt de uitdager van Blatter kans. "En ik heb het idee dat Europa vrij eensgezind is", zei KNVB-voorzitter Michael van Praag, die ook aanschoof bij de UEFA-vergadering. "Het kan ook een voordeel zijn dat landen anoniem stemmen. Het is nog niet gezegd dat alle landen uit Afrika en Azië op Blatter gaan stemmen. Ook niet na wat er deze week nog allemaal is gebeurd."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen