Prins Ali trekt zich terug, Blatter blijft FIFA-voorzitter

29 mei 2015, 19:43

Sepp Blatter gaat beginnen aan zijn vijfde termijn als voorzitter van de FIFA. Er leek vrijdag bij de verkiezing in het Zwitserse Zürich een tweede stemronde nodig omdat de Zwitser en diens uitdager prins Ali bin Al-Hussein van Jordanië in de eerste ronde niet tweederde van de stemmen wisten te krijgen, maar laatstgenoemde trok zich voor de beslissende fase terug.

Het verschil tussen Blatter en prins Ali in de eerste ronde was zestig stemmen (133 om 73, drie waren er ongeldig), en laatstgenoemde had niet meer het vertrouwen dat hij dit nog zou kunnen omdraaien. In de eerste ronde waren 140 van de 209 stemmen nodig om verkozen te worden, in een eventuele tweede ronde volstond een meerderheid van 105 stemmen.

"Ik wil iedereen bedanken, het is een prachtige reis geweest", begon prins Ali zijn toespraak in de zaal. "Ik wil iedereen bedanken die de moed heeft gehad om op mij te stemmen, maar ik trek me terug."

Prins Ali was de laatst overgebleven tegenstander van Blatter. Michael van Praag en Luis Figo waren ook in de race, maar trokken zich vorige week terug om de kans te vergroten dat Blatter van de troon zou worden gestoten. De Zwitser gaat echter beginnen aan zijn vijfde termijn als FIFA-preses, hij staat al sinds 1998 aan het hoofd van het mondiale voetbalorgaan.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen