"Dit kan zo niet verder, dit systeem is in- en inverrot"

29 mei 2015, 22:03

Bert van Oostveen is klaar met de FIFA. De KNVB-directeur pikt het niet dat Sepp Blatter is herkozen als voorzitter van het mondiale voetbalorgaan en zinspeelt er zelfs op dat Nederland samen met een aantal andere toplanden een eigen voetbalbond opricht.

"Dit kan zo niet verder", bromt Van Oostveen in gesprek met de NOS. "Er zijn heel veel Europese bonden die dat ook inzien. Met alle respect voor iedereen die hier aanwezig is. Het zijn allemaal - ik zal niet zeggen apenbondjes - maar wel heel kleine landen die elke keer de meerderheid maken. Terwijl landen als Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje, Portugal, Nederland en noem ze allemaal maar op, toch het mondiale voetbal groot maken."

"Je zult een blanco sheet moeten pakken en met elkaar toch naar een nieuwe FIFA-organisatie moeten. Ik weet dat buiten Europa ook in Amerika, Canada, Australië en een aantal Aziatische landen er zo over wordt gedacht", aldus Van Oostveen. Hoe concreet de plannen zijn, laat hij in het midden. "Daar kan je niet op vooruitlopen omdat je eerst die gesprekken aan moet gaan. Het enige wat ik zeg is: dit kan zo niet verder. Dit systeem is in- en inverrot. We zullen nu door moeten schakelen en het ook maar laten zien."

Van Oostveen sluit een boycot van het WK 2018 in Rusland niet uit. "Maar het heeft alleen maar zin als je het als een collectief doet. Wij hebben regelmatig top-zes overleg. Met Italië, Frankrijk, Engeland, Spanje, Duitsland en wijzelf. Als die zes het doen, dan kom je heel ver. Dan geef je serieus een statement af. Laat dan ook Amerika, Australië en Canada maar meedoen. En dan een apart toernooi, los van het WK? Dat is een buitengewoon interessante gedachte."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen