Blatter: "We willen dat er een mooie FIFA gaat ontstaan"

30 mei 2015, 13:09   Bijgewerkt: 30 mei 2015, 13:18

Sepp Blatter werd vrijdag herkozen als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Een dag na het veiligstellen van zijn vijfde ambtstermijn hield de 79-jarige Zwitser een persconferentie. Daarin zei hij onder meer de FIFA in rustiger vaarwater te willen brengen en gaf hij eveneens aan de verantwoordelijkheid voor de onrust van de afgelopen periode rondom de FIFA op zich te nemen. Een bloemlezing van de teksten van de preses op het persmoment.

Dit zei Blatter over zijn herverkiezing…

''Ik ben blij dat her herkozen ben voor een nieuwe periode van vier jaar. Ondanks al het gedoe zijn er 133 bonden die hun vertrouwen in mij hebben uitgesproken. Niet alleen om het voetbal te ontwikkelen, maar ook om de problemen op te lossen waar we momenteel tegenover staan."

En dit over de FIFA-bestuursleden die zijn gepakt door de politie…

"De storm woedt nog voort. Het leek aanvankelijk een orkaan, maar hij is iets geluwd. En met die storm hebben we nu eenheid in de FIFA om samen te werken met onze instituties. Dat wil zeggen, de ethische commissie, de disciplinaire commissie en de commissie van de bonden zijn er om nu er voor te zorgen dat in de toekomst een dergelijke situatie niet meer zal plaatsvinden. De misdrijven die zouden hebben plaatsgevonden moeten nog bewezen worden. Het speelt zich af in Noord- en Zuid-Amerika. Het gaat om marketingorganisaties, dus ik zie niet direct hoe de FIFA daarbij betrokken zou zijn."

Over de toekomst van de FIFA…

"We gaan de komende tijd praten met elkaar om deze organisatie in rustiger vaarwater te brengen. We willen dat er een mooie FIFA gaat ontstaan."

Over de afwezigheid van David Gill bij het dagelijks bestuur…

"Hij was vanochtend inderdaad niet aanwezig bij het uitvoerend comité. De reden van zijn afwezigheid is mij niet duidelijk. Er heerste overigens een opgewekte sfeer tijdens de vergadering."

Over zijn eigen rol…

"Ik blijf mijn werk voor de FIFA doen en we blijven strijden voor het goede. Ik heb nu veel verantwoordelijkheid om de reputatie te herstellen. Maar ik doe dat niet alleen. Het uitvoerend comité staat achter me."

Over de kritiek

"Ik ben de president van iedereen, dus ook van de bonden die niet op mij gestemd hebben en tegen mij zijn. Dat zal dan ook geen invloed hebben op mijn keuzes. Wel was ik persoonlijk geraakt door de kritiek van de UEFA. Persoonlijke kritiek doet wat met me."

Over de sponsors van de FIFA…

"We hebben al contact gehad met sponsor en brieven uitgewisseld. De partners die willen afhaken, zal ik persoonlijk bezoeken en terugbrengen bij deze organisatie."

Over de angst om gearresteerd te worden...

"Gearresteerd voor wat?"

Over de eventuele WK-boycot van de UEFA...

"Tijdens de vergadering van vanochtend, waar de voorzitter van de UEFA ook was, hebben we een beslissing genomen over het WK. Hij zei ook dat we het WK altijd moeten beschermen. Dat zal zorgen voor een goede relatie. We moeten weer een eenheid vormen, want we hebben elkaar nodig."

Over de opzet van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar)…

"We hebben besloten om voor de komende WK's de verdeling van de plaatsen hetzelfde te houden. Het is nu zaak om onze reputatie te verbeteren." 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen