Het eindrapport van de achttien eredivisieclubs

1 juni 2015, 13:47   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het zit er weer op, het eredivisieseizoen 2014/2015 is verleden tijd. Achttien clubs begonnen in augustus vol optimisme aan de jaargang, maar na 34 wedstrijden zal niet iedereen even tevreden zijn. PSV is de kampioen, met Go Ahead Eagles, NAC Breda en FC Dordrecht telt de competitie het maximale aantal van drie degradanten. FCUpdate.nl deelt rapportcijfers uit.

PEC Zwolle: 9

Je zou het bijna vergeten, maar drie jaar geleden was PEC Zwolle nog een Jupiler League-club. Wat de club sindsdien met bescheiden mogelijkheden gepresteerd en neergezet heeft, is ongekend. Vorig seizoen was er de historische bekerwinst, maar de prestaties dit seizoen waren nog indrukwekkender. De Johan Cruijff Schaal werd gewonnen, de bekerfinale werd opnieuw behaald en het eindigde als zesde in de Eredivisie.

PSV: 8,5

Willem II: 8,5

Als promovendus in het linkerrijtje van de Eredivisie eindigen, dat is razend knap. Willem II voetbalde het hele seizoen leuk, hield vast aan de kenmerkende speelwijze met drie aanvallers en hoefde zich eigenlijk geen moment zorgen te maken om mogelijke degradatie. Trainer Jurgen Streppel heeft met de Tilburgse club, zeker gezien de beperkte financiële middelen, een wereldprestatie neergezet.

Excelsior: 8,5

AZ: 8

Over de eerste weken van dit seizoen bij AZ kan een boek geschreven worden. Marco van Basten deed een stap terug, waarna zijn opvolger Alex Pastoor zich onmogelijk maakte en ontslagen werd. Pas nadat eind september John van den Brom aangesteld werd als nieuwe hoofdcoach, keerde de rust terug. Sportief werden pieken gevolgd door diepe dalen, maar aan het eind van de dag was het genoeg voor de derde plaats en een Europa League-ticket.

Vitesse: 8

sc Heerenveen: 7,5

Met Rajiv van la Parra, Alfred Finnbogason, Hakim Ziyech en Bilal Basacikoglu vertrok afgelopen zomer de complete voorhoede van sc Heerenveen. In de winterstop trok vervolgens ook Daley Sinkgraven de deur van het Abe Lenstra Stadion achter zich dicht. Als je het dan, dankzij goede investeringen en spelers uit de eigen opleiding, tot de finale van de play-offs om Europees voetbal weet te schoppen, heb je het meer dan prima gedaan. Knap werk van coach Dwight Lodeweges.

SC Cambuur: 7

FC Groningen: 7

De bekerwinst maakt dat het seizoen 2014/2015 historisch geworden is voor FC Groningen. Het ligt voor de hand om op basis daarvan een heel hoog cijfer te geven, maar feit is ook dat de prestaties in de Eredivisie zeker niet bovengemiddeld goed waren. Plek acht is weliswaar niet slecht, maar ook niet goed.

Ajax: 6

Heracles Almelo: 6

Wie na zeven speeldagen had beweerd dat Heracles Almelo zich zonder nacompetitie veilig zou spelen, was voor gek verklaard. De eerste zeven duels leverden nul punten op en Heracles leek in sneltreinvaart richting Jupiler League te gaan, maar uiteindelijk kwam alles op zijn pootjes terecht. Met 37 punten had Heracles uiteindelijk zelfs negen punten meer dan de teams onder de rode streep.

ADO Den Haag: 6

FC Dordrecht: 5,5

Heel veel kon niet van FC Dordrecht worden verwacht op het hoogste niveau, daarvoor zijn de middelen aan de Krommedijk te beperkt. De degradatie is dus geen schande, wel is het jammer dat de club meerdere keren negatief in het nieuws kwam. Regelmatig kregen spelers rood, er werd gemopperd over arbitrage en Ernie Brandts werd ontslagen. Een verrijking van de Eredivisie is Dordrecht, ondanks alle goede wil, niet gebleken.

FC Utrecht: 5

NAC Breda: 4,5

Met een knotsgekke wedstrijd tegen Roda JC kwam zondag voor NAC Breda op dramatische wijze een eind aan een bizar seizoen. Precies op tijd leek de nieuwe coach Robert Maaskant zijn team op de rails te hebben en in de play-offs lag NAC lange tijd op koers, maar het ging toch nog mis. Op basis van de eerste seizoenshelft kan je zeggen dat de club de degradatie aan zichzelf te wijten heeft, maar het is voor iedereen in Breda en omstreken heel zuur dat het mis ging op het moment dat het eigenlijk niet meer verwacht werd.

Feyenoord: 4,5

Go Ahead Eagles: 4,5

In het tweede seizoen na de verrassende promotie uit de Jupiler League zakte Go Ahead Eagles door het ijs. Tot de winterstop ging het allemaal nog wel, maar daarna bakte de ploeg uit Deventer er weinig meer van. Tussen half februari en half maart verloor het zeven keer op rij en die reeks kostte de club de kop. Het werd zeventiende in de Eredivisie en verloor vervolgens in de nacompetitie van De Graafschap.

FC Twente: 4

Grolsch Veste

Grolsch Veste

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen