Wereldvoetbalbond op zoek naar negende voorzitter

Ger
3 juni 2015, 08:04

Sepp Blatter maakte dinsdag bekend terug te treden als voorzitter van de FIFA. Hij was de achtste hoogste baas bij de wereldvoetbalbond. Nederland, België, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Zweden en Zwitserland - de oprichters van de FIFA - kozen de Franse journalist Robert Guérin in 1904 unaniem als eerste voorzitter.

De Brit Daniel Burley Woolfall werd de tweede preses van de mondiale bond. Hij leidde de FIFA van 1906 tot zijn dood in 1916. De Nederlander Carl Hirschman verving hem tijdelijk als waarnemend voorzitter. De Fransman Jules Rimet werd daarna de langst zittende voorzitter van de FIFA. Hij introduceerde in 1930 het WK. De Belg Rodolphe Seeldrayers kreeg in 1954 de touwtjes in handen, maar hij stierf een jaar na zijn benoeming. Vervolgens namen de Britten Arthur Drewry en Stanley Rous en de Braziliaan João Havelange de functie voor hun rekening. Laatstgenoemde werd de eerste niet-Europese preses van de FIFA.

In 1998 versloeg Blatter de Zweed Lennart Johansson, op dat moment voorzitter van de UEFA. De Zwitser zou nog vier verkiezingen winnen, maar slechts vier dagen in zijn vijfde termijn gooit hij de handdoek alsnog in de ring. Eind dit jaar of in het begin van 2016 houdt de FIFA een congres waar een nieuwe preses wordt gekozen.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen