Blazer: "Steekpenningen aangenomen rond WK 1998"

3 juni 2015, 22:37

De beerput bij de FIFA gaat steeds verder open. Klokkenluider Chuck Blazer, voormalig lid van het hoofdbestuur van het mondiale voetbalorgaan, laat weten dat er bij de toewijzingen van de WK's van 1998 en 2010 aan respectievelijk Frankrijk en Zuid-Afrika sprake is geweest van corruptie.

Blazer heeft toegegeven dat hij rond de toewijzing van het WK 1998 aan Frankrijk steekpenningen heeft aangenomen. Volgens hem was er ook sprake van omkoping rond de mondiale titelstrijd van 2010 in Zuid-Afrika. Blazer was tot 2013 lid van het dagelijkse bestuur van de FIFA. De Amerikaan legde zijn functie neer, terwijl er een onderzoek naar hem liep van de FIFA en FBI.

Blazer bekende nadien zich schuldig te hebben gemaakt aan onder meer omkoping, belastingontduiking en witwassen. Hij wordt gezien als kroongetuige in het nieuwe onderzoek van de FBI naar fraude binnen de FIFA, waarvoor vorige week een aantal officials van de bond werd opgepakt in het Zwitserse Zürich. Niet duidelijk is of Blazer met de Amerikaanse federale politie een deal heeft gesloten, zodat tegenover zijn medewerking strafvermindering komt te staan.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen