Rapport van het Nederlands elftal tegen Verenigde Staten

6 juni 2015, 11:00

Weer ging het mis voor het Nederlands elftal, al voor de vijfde keer sinds Guus Hiddink na het WK Louis van Gaal opvolgde als bondscoach. Na Italië, Tsjechië, IJsland en Mexico bleek ook de Verenigde Staten te sterk voor de nummer drie van het afgelopen wereldkampioenschap. Het spelersrapport van een uitermate vermakelijke, maar voor Oranje wederom teleurstellende voetbalavond.

Jasper Cillessen: 8

Dat Oranje vier doelpunten tegen kreeg viel Jasper Cillessen niet te verwijten. De Amerikanen kregen namelijk nog vier of vijf prima kansen, waarbij Cillessen zijn team overeind hield.

Vrij onzichtbare wedstrijd van de speler van Manchester United, die in tegenstelling tot zijn teamgenoten na afloop de media ook niet te woord wilde staan. Had de 4-2 op zijn schoen, maar maakte een verkeerde beslissing door de bal breed te willen leggen op Luuk de Jong.

Bruno Martins Indi: 5,5

Jeffrey Bruma: 4,5

"Wij zijn niet bang want Bruma is erbij", zong de verdediger van PSV bij het titelfeest van de Eindhovenaren over zichzelf. In dit geval had dezelfde tekst gezongen kunnen worden door de Amerikanen. Bruma was een bron van onrust en debet aan de slechte defensieve organisatie.

Daryl Janmaat: 5,5

Jordy Clasie: 6,5

Liet een aantal keer met prima passes vooruit zien waarom hij geknipt is voor één van de posities op het Oranje-middenveld. Clasie stond aan de basis van paar prima kansen.

Georginio Wijnaldum: 5

Dat Oranje de wedstrijd tegen de VS niet in het slot gooide, mag vooral Wijnaldum zich verwijten. De aanvoerder van PSV kreeg twee kansen die er op dit niveau in móeten, maar faalde. Het was in Amsterdam niet de wedstrijd van Wijnaldum.

{image[302398][right-half][]}Memphis Depay: 7,5

De meest dreigende speler van Oranje was Memphis Depay. Zijn rendement kan nog omhoog, maar het is bij vlagen een genot om naar de aanwinst van Manchester United te kijken. Hij was goed voor één goal en één assist en creëerde daarnaast nog een flink aantal mogelijkheden.

Robin van Persie: 6

In de rug van Klaas-Jan Huntelaar speelde aanvoerder Van Persie geen hele slechte wedstrijd. Hij scoorde niet, maar verliet het veld op het moment dat Oranje een 3-1 voorsprong koesterde.

Klaas-Jan Huntelaar: 7,5

Quincy Promes: 5

Hij kreeg zijn kans, maar Quincy Promes greep deze niet. Het zat ook niet mee, want toen hij een keer een fraaie voorzet gaf die tot een goal leidde, werd deze afgekeurd omdat er een overtreding zou zijn gemaakt. "Zonde", oordeelde hij zelf na afloop.

Gregory van der Wiel: 6,5

De rechtsback van Paris Saint Germain viel na rust uitstekend in en leverde, vlak nadat hij in het veld gekomen was, de assist bij de 2-1 van Huntelaar. Hij strijdt met Janmaat om de plek rechts achterin en op basis van dit duel lijkt de kans groot dat Van der Wiel mag starten tegen Letland.

Luciano Narsingh: 6

Deed het een stuk beter dan Promes, die hij na 45 minuten verving. Met een prima voorzet stond Narsingh aan de basis van het derde Oranje-doelpunt, dat uiteindelijk gemaakt werd door Depay. Narsingh mag volgende week hopen op een basisplaats.

{image[302408][right-half][]}Davy Pröpper: 6

Dat Davy Pröpper kan voetballen is duidelijk, de middenvelder straalt rust uit en maakt vaak de juiste keuze. Hij begon prima, maar kwam in de slotfase fysieke kracht en slimheid tekort om de bloed ruikende Amerikanen te stuiten.

Wesley Sneijder en Luuk de Jong kwamen pas in de 78ste minuut in het veld.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen