Twee idiote weken bij de FIFA: de teloorgang van Blatter

10 juni 2015, 08:00   Bijgewerkt: 10 juni 2015, 08:15

Het is exact twee weken geleden dat de pleuris uitbrak bij de FIFA. Op woensdag 27 mei werden er meerdere officials van de wereldvoetbalbond in een hotel in Zürich van hun bed gelicht en gearresteerd door de Zwitserse autoriteiten. Het ging daarna van kwaad tot erger, de beerput ging steeds verder open. Het bleek het begin van het einde van voorzitter Sepp Blatter, die inmiddels afstand heeft gedaan van zijn troon. Wat gebeurde er nou precies in deze twee dwaze weken? FCUpdate.nl zet het op een rijtje.

Woensdag 27 mei: het begin van het einde

FIFA

FIFA

Er worden in totaal veertien mensen verdacht wegens afpersing, fraude en het witwassen van geld. Het gaat om negen FIFA-leden, diverse sportmarketing-managers en een tussenpersoon. Onder meer vicevoorzitter Jeffrey Webb staat op het lijstje. Blatter blijft buiten schot, maar ziet dat de reputatie van hem en 'zijn' FIFA aan flarden scheurt. De kritische volgers van de bond voelen aan dat dit wel eens de doorbraak kan zijn waar al lange tijd op gehoopt werd. Chuck Blazer, voormalig lid van het dagelijks bestuur van de FIFA, lijkt de kroongetuige in het omkoopschandaal te zijn.

FIFA

FIFA

Donderdag 28 mei: roep om exit Blatter

De dag begint meteen alweer leuk. De Engelse voetbalbond roert zich door te stellen dat Blatter er door alle problemen niet meer omheen kan: de 79-jarige Zwitser moet volgens de FA per direct opstappen. "De schade die de FIFA heeft opgelopen is zo groot geworden, dat die niet kan worden hersteld zolang Blatter aan het bewind staat", wordt er gezegd. Er lijkt vrijwel alleen in Europa steun voor de FA te zijn, de Aziatische en Afrikaanse confederaties laten weten dat ze Blatter nog steeds steunen, met al hun bonden.

FIFA

FIFA

Vrijdag 29 mei: Blatter wint verkiezing

De dag van de verkiezing om het voorzitterschap van de FIFA is aangebroken. Canada, de Verenigde Staten en diverse landen uit Oceanië laten in navolging van veel Europese landen weten dat ze de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein zullen steunen, waardoor er wat hoop aan de horizon gloort voor de Blatter-haters. Toch geldt de huidige preses ondanks alle schandalen bij de FIFA en de arrestaties van diverse kopstukken van de bond als favoriet bij de verkiezing.

Sepp Blatter FIFA

Sepp Blatter FIFA

Zaterdag 30 mei: Blatter kijkt vooruit

Blatter kondigt veranderingen in het dagelijkse FIFA-bestuur aan en reageert voor het eerst op de kritiek vanuit de UEFA. "Ik vergeef iedereen, maar vergeet het niet", zegt hij. David Gill, verkozen als toekomstig vicepresident, stapt uit het bestuur van de mondiale voetbalbond, omdat Blatter is aangebleven. Ondertussen kijkt de grote baas van de FIFA alweer vooruit. "We willen dat er een mooie FIFA gaat ontstaan en dat onze reputatie verbeterd wordt." KNVB-voorzitter Michael van Praag stelt dat een afsplitsing van de FIFA niet langer een reële optie is.

Maandag 1 juni: storm niet geluwd

Qatar 2022 Blatter

Qatar 2022 Blatter

Dinsdag 2 juni: eindelijk exit Blatter

Misschien wel de belangrijkste dag in de twee chaotische weken. Er verschijnen berichten over betrokkenheid van Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, in het corruptieschandaal. Dat is de rechterhand van Blatter, waardoor het geldspoor dichter bij de FIFA-baas komt. Valcke is volgens de FBI de ongeïdentificeerde 'hooggeplaatste FIFA-medewerker', die een slordige tien miljoen euro aan Warner zou hebben betaald in ruil voor stemmen voor het WK-bid van Zuid-Afrika. Valcke en de FIFA ontkennen de aantijgingen en stellen dat de overleden Julio Grondona de dubieuze betalingen had goedgekeurd. Door landen als Zweden en Engeland wordt er overigens gedacht aan een boycot van het WK 2018 in Rusland.

Sepp Blatter
FIFA

FIFA]}Na de nieuwe wending in het schandaal en de aanhoudende kritiek op Blatter wordt bekend dat de FIFA een persconferentie belegt. Deze bijeenkomst laat even op zich wachten, maar dan verschijnt daar opeens Blatter. De Zwitser maakt bekend dat hij alsnog een punt zet achter zijn loopbaan als voorzitter van de FIFA. "Mijn mandaat wordt niet door iedereen gesteund. De FIFA gaat me aan het hart en daarom heb ik deze beslissing genomen", zegt Blatter, die in functie blijft totdat er een nieuwe preses is. Hij is nog niet van de FBI af, meldt de Amerikaanse zender ABC.

Het vertrek van Blatter zorgt voor luid gejuich in grote delen van de voetbalwereld. "Dit is een dag waar we naar uit hebben gekeken en waar we de laatste tijd voor hebben gestreden", reageert de KNVB. Diverse Europese bonden en de UEFA zijn opgetogen. Prins Ali denkt eraan om zich weer verkiesbaar te stellen, Jordanië wil hem zelfs per direct als FIFA-voorzitter hebben. Van Praag geeft nog geen uitsluitsel over een nieuwe kandidatuur.

Woensdag 3 juni: hoe nu verder?

FIFA

FIFA

Donderdag 4 juni tot en met dinsdag 9 juni: nieuw schandaal

Voormalig vicevoorzitter Warner geeft aan dat hij volledige openheid van zaken wil geven over corruptie binnen de FIFA. Er dient zich wederom een omkoopschandaal aan. De wereldvoetbalbond zou de Ierse voetbalbond vijf miljoen euro hebben betaald om een rechtszaak na een cruciale arbitrale blunder tijdens een WK-kwalificatieduel te voorkomen. De FIFA stelt dat het een lening betrof. Klokkenluider Phaedra Al-Majid, ex-lid van het WK-team van Qatar, verwacht dat Blatter het Emiraat het WK van 2022 zal afnemen 'om zichzelf te redden'. Het blijft duidelijk dat het nog altijd geen zekerheid is dat Rusland en Qatar de WK's mogen houden, al moeten er nog wel harde bewijzen gevonden worden om een doorbraak te forceren. Ook is het nog afwachten of Blatter met alle schandalen zal wegkomen. De 79-jarige Zwitser blijft nog voorzitter tot er een nieuwe preses is gevonden of gekozen. Dat proces kan overigens nog wel even duren. Voor Blatter is het zaak om zijn taken zo goed mogelijk over te dragen. Hij is reeds begonnen met de hervormingen binnen de FIFA.

Door: Koen Jans

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen