Drie redenen voor vraagtekens bij keuze voor Blind

2 juli 2015, 15:19

De KNVB kondigde woensdagavond officieel aan wat al veel mensen verwachtten, maar tegelijkertijd niet hoopten: Danny Blind wordt de nieuwe bondscoach van Oranje. De 53-jarige Zeeuw is de opvolger van Guus Hiddink, die zijn hoofd niet boven water wist te houden bij het zoekende Nederlands elftal. Het besluit om Blind vervroegd naar voren te schuiven is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Er heerst scepsis en FCUpdate.nl noemt drie redenen waarom dat zo is.

Het cv van Blind laat te wensen over

De eerste en meteen de grootste reden dat er veel vraagtekens geplaatst worden bij de aanstelling van Blind is dat de staat van dienst van de keuzeheer niet bepaald om over naar huis te schrijven is. Het is gebruikelijk om een grote naam als bondscoach aan te stellen, iemand die zijn sporen verdiend heeft in de voetballerij en beschikt over een schat van ervaring. Het bondscoachschap is nota bene een erebaan. Het naam hebben gemaakt als hoofdtrainer is bij Blind absoluut niet het geval. Integendeel. Als speler kende hij een imponerende carrière, maar in zijn trainersloopbaan was hij slechts één seizoen actief als hoofdcoach.

Danny Blind

Danny Blind

De eerste uitdaging van Blind na zijn spelersloopbaan liep dus uit op een teleurstelling. In mei 2000 kreeg hij een nieuwe klus, als trainer van Ajax A1. Hij presteerde prima, werd meerdere malen kampioen en promoveerde in februari 2003 tot hoofd jeugdopleidingen in de ArenA. Precies twee jaar later achtte Ajax hem klaar voor het grote werk. Ronald Koeman diende zijn ontslag in en Blind nam de taken van hoofdcoach op zich. Met Ruud Krol, Fred Grim en Gerard van der Lem in de technische staf verloor hij zijn eerste wedstrijd als trainer van de Ajacieden met 0-4 van PSV. De grootste thuisnederlaag in de clubhistorie bleek in eerste instantie geen voorbode te zijn voor de rest; dankzij een knappe eindspurt ging Ajax met een tweede plaats de voorronde van de Champions League in. De Johan Cruijff Schaal werd ook gewonnen.

In het volgende seizoen ging het mis voor Blind. De prestaties én het spel waren beneden peil en achter de schermen rommelde het in de ArenA. Ondanks de bekerwinst en het op de valreep behalen van CL-voetbal werd de positie van de coach onhoudbaar. Blind moest plaats maken voor Henk ten Cate. Nee, een succes was de enige klus van de Zeeuw als hoofdcoach allerminst.

Danny Blind

Danny Blind

Blind is medeverantwoordelijk voor de magere resultaten

Natuurlijk, Blind heeft als assistent-bondscoach een prima bijdrage geleverd aan de successen van Oranje op het WK 2014. Samen met Van Gaal wist hij de selectie op uitstekende wijze klaar te stomen voor de mondiale titelstrijd. De groep was fit, gretig en presteerde boven verwachting goed. Het post-Van Gaal-tijdperk bracht het Nederlands elftal echter weinig goeds. Onder het duo Hiddink en Blind werd er in tien interlands zelfs vaker verloren dan gewonnen (vijf versus vier). Zonder Van Gaal, maar nog wel met Blind in de technische staf, is Oranje onherkenbaar. Natuurlijk is het gemis van smaakmaker Arjen Robben groot, maar de problemen zijn vrij diep geworteld. Plaatsing voor het EK 2016 in Frankrijk is zelfs in gevaar, door een derde plaats in de poule. Dit is niet alleen op het conto van Hiddink, maar ook op die van Blind te schrijven.

Blind lijkt nauwelijks krediet te hebben

Het vertrouwen in de technische staf was tot een nulpunt gedaald en dat kostte Hiddink de kop. Blind mocht dus niet alleen blijven zitten, hij werd zelfs naar voren geschoven als bondscoach. Dat zou aanvankelijk pas na het EK van volgend jaar gebeuren, maar is dus nu al het geval. Er zijn echter weinig pluspunten aan deze move van de KNVB te benoemen. Hiddink stelt dat Blind vaktechnisch sterk is en dat hij klaar is voor het echte werk, maar dat heeft de Zeeuw nog niet echt in de praktijk kunnen laten zien.

Danny Blind

Danny Blind

Tot slot, wat ook heel belangrijk is voor het gevoel bij en rond Oranje, lijkt het tijd te zijn voor een frisse wind. Ook al regent het nou niet echt geschikte kandidaten, het Nederlands elftal blijft in een negatieve spiraal zitten en in het verleden is vaak genoeg gebleken dat het moeilijk is om hier uit te komen. Mede daarom heeft Blind nauwelijks krediet. En dat met de cruciale EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland in het verschiet. Wint Oranje het duel op 3 september niet, dan lijkt Blind alweer aan de beurt te zijn.

Door: Koen Jans

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen