Gastland Chili wint eerste Copa América na thriller

5 juli 2015, 01:16   Bijgewerkt: 5 juli 2015, 01:36

Chili is voor het eerst in de geschiedenis kampioen van Zuid-Amerika geworden. In een meeslepende finale was het gastland zaterdag (lokale tijd) na strafschoppen te sterk voor Argentinië: 0-0, 4-1. Gonzalo Higuain en Ever Banega faalden vanaf elf meter voor de Argentijnen, waarna Alexis Sanchez het afmaakte met een niet eens perfect uitgevoerde Panenka-penalty.

Vier keer eerder stond Chili in de eindstrijd van de Copa América, maar telkens moest het genoegen nemen met zilver. Vorig jaar bleek evenwel tijdens het WK in Brazilië al dat de Chilenen over een goede lichting voetballers beschikken. Weliswaar werd in de achtste finales verloren van de gastheer - ook pas na strafschoppen - in de poulefase werd bijvoorbeeld wel gewonnen van Spanje. Van Oranje werd verloren, maar beide landen waren toen al zeker van een plek in de knock-outfase en daarnaast was smaakmaker Arturo Vidal afwezig.

Voor Argentinië is het de tweede verloren finale van een groot toernooi in een jaar tijd. Afgelopen zomer bogen de Argentijnen in de WK-eindstrijd na verlenging voor Duitsland. Daardoor wacht de Zuid-Amerikaanse grootmacht inmiddels al weer 22 jaar op een grote prijs. De Copa América van 1993 was de laatste keer dat de Argentijnse A-selectie een trofee de lucht in kon steken.

Onverdiend was de triomf van Chili van vanavond op Argentinië niet te noemen. De meeste druk kwam van het thuisland, al kreeg Argentinië voor rust de beste mogelijkheden. Zo dwongen Sergio Agüero en Ezequiel Lavezzi Claudio Bravo tot het maken van een goede redding. Angel Di Maria stond bij de kans van Lavezzi al niet meer op het veld. De speler van Manchester United viel na een half uur geblesseerd uit. Eveneens voor rust mocht Gary Medel van geluk spreken dat hij geen rood kreeg voor het onnodig schoppen van Lionel Messi. Het kenmerkte de finale; de grens werd veelvuldig opgezocht en ook regelmatig overschreden, maar met zeven gele kaarten en nul rode deed de Colombiaanse scheidsrechter Wilmar Roldán het rustig aan.

Ook in de tweede helft bleven doelpunten uit, al scheelde het niet veel of invaller Gonzalo Higuain had het publiek in Santiago de Chile in rouw gedompeld. De Napoli-speler kreeg in de slotseconde een goede kans op de 0-1, maar de hoek bleek te moeilijk en zijn inzet belandde in het zijnet. En dus werd het verlengen, maar ook daarin werd het scorebord niet in beweging gezet. Het nemen van strafschoppen was zodoende de enig overgebleven optie om tot een winnaar te komen.

Matias Fernandez zette gelijk de toon. De speler van Fiorentina ramde het speeltuig kiezelhard in het dak van het doel, waarna Messi de 1-1 binnenschoot. Nadat Vidal via de handen van voormalig AZ-keeper en dito Oranje-beul Sergio Romero er 2-1 van had gemaakt voor Chili, schoot Higuain hoog over. Bij de volgende beurt faalde ook zijn landgenoot Ever Banega; Bravo redde. Omdat Charles Aránguiz Chili daarvoor wel op 3-1 had gezet, mocht Alexis Sanchez het afmaken. Dat deed de aanvaller van Arsenal met een Panenka.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen