VS onttronen Japan op hardhandige wijze op WK

6 juli 2015, 08:02

De finale van het WK vrouwenvoetbal in Canada heeft een verrassende afloop gekregen. Titelverdediger Japan werd in Vancouver weggevaagd door de Verenigde Staten. De Amerikaanse vrouwen zegevierden maar liefst met 5-2 in de eindstrijd. Het is de derde keer in de voetbalhistorie dat Team USA de wereldtitel gegrepen heeft.

Het was een memorabele WK-finale, waarin het meteen na de aftrap al flink los ging. Binnen een tijdsbestek van vijf minuten kwamen de VS al op een 2-0 voorsprong. Carli Lloyd gaf het startschot van de klinkende zege en verdubbelde even later alweer de marge. In de veertiende minuut werd het 3-0 dankzij een prachtige volley van Lauren Holiday. Lloyd maakte in de zestiende minuut haar hattrick compleet en deed dat op bijzondere wijze. Vanaf de middenlijn passeerde ze de Japanse doelvrouw Ayumi Kaihori. Het stond dus al 4-0 na een ruim kwartier spelen, het was ongelofelijk.

Nadat een treffer van Yuki Ogimi en een eigen doelpunt van Julie Johnston voor een 4-2 stand en dus wat meer spanning hadden gezorgd, gooide Tobin Health het duel in de 54ste minuut definitief in het slot. Ze tekende het vijfde Amerikaanse doelpunt aan en bepaalde de eindstand op 5-2. Het gaf bondscoach Jill Ellis de gelegenheid om 'oudjes' Abby Wambach (35) en Christie Rampone (40) nog in te brengen als invalsters.

In 2011 stonden beide landen ook tegenover elkaar in de WK-finale. Toen won Japan na een 2-2 stand en een penaltyreeks, maar de VS hebben hun ultieme revanche dus te pakken gekregen. De onttroonde Aziaten hadden eerder in het toernooi Oranje uitgeschakeld.