Nieuwe FIFA-verkiezingen pas op 26 februari 2016

20 juli 2015, 14:06

Het resultaat van de zoektocht naar een opvolger voor de vertrekken FIFA-voorzitter Sepp Blatter laat nog een tijdje op zich wachten. De wereldvoetbalbond heeft maandagmiddag duidelijkheid verschaft inzake de datum van de nieuwe presidentsverkiezingen: deze worden pas op 26 februari 2016 gehouden. Dat is een stuk later dan aanvankelijk gedacht werd. De FIFA geeft later op de dag tekst en uitleg op een persconferentie.

Op 29 mei won de fel bekritiseerde Blatter de verkiezing om het voorzitterschap bij de FIFA van de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein. De Zwitser besloot vier dagen later echter om het voor gezien te houden als president, vanwege het grootschalige omkoopschandaal, de veertien gearresteerde functionarissen van de mondiale voetbalfederatie en de enorme reputatieschade bij zowel de FIFA als de voorzitter zelf. "Mijn mandaat wordt niet door iedereen gesteund. De FIFA gaat me aan het hart en daarom heb ik deze beslissing genomen", zei Blatter destijds.

Door het vertrek van Blatter moet er dus een nieuwe voorzitter worden gevonden. Er moest ook een nieuwe datum geprikt worden. Hierover verschilden Blatter en UEFA-baas Michel Platini van mening. Blatter wilde dat de verkiezingen na 20 december georganiseerd zouden worden, Platini wilde liever dat deze al op 16 december zouden plaatsvinden. De aftredende Zwitser heeft dus zijn zin gekregen, aangezien de verkiezingen ruim na de door Platini voorgestelde datum plaatsvinden.

Er doen overigens hardnekkige geruchten de ronde dat Platini zich ook gaat aanmelden voor de FIFA-verkiezing. Daar pakte de Spaanse krant AS zondag mee uit. Het persbureau AFP meldt echter dat de UEFA-voorzitter nog een keuze moet maken en dat hij dit binnen vijftien dagen zal doen. "Hij overweegt dat serieus. Hij weet dat hij snel een beslissing moet nemen, om daarmee de deur voor andere uitdagers dicht te gooien", zegt een bron dichtbij de voorzitter, die volgens diverse media al de steun heeft van verschillende confederaties.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen