Zuid-Koreaan denkt aan opvolging Blatter bij FIFA

21 juli 2015, 08:52

Er dient zich mogelijk een verrassende kandidaat aan in de presidentsverkiezingen bij de FIFA, waarvan afgelopen maandag duidelijk werd dat ze op 26 februari 2016 georganiseerd zullen worden. De Zuid-Koreaan Chung Mong-joon overweegt namelijk om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. De miljardair is de grootste aandeelhouder van autofabrikant Hyundai.

In gesprek met The Associated Press stelt Chung dat het tijd is voor een 'nieuwe wind' bij de FIFA, die flink onder druk staat. De wereldvoetbalbond heeft flinke reputatieschade opgelopen, met name door het grootschalige omkoopschandaal dat onderzocht wordt door de Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten. "Ik denk er serieus over na om me kandidaat te stellen en zal mijn besluit snel kenbaar maken", aldus de Zuid-Koreaan.

Chung vindt het bizar dat de FIFA de aftredende voorzitter Sepp Blatter, ondanks alle kritiek, nog zeven maanden aanhoudt als president. "Hij heeft veertig jaar lopen doen wat hij zelf wilde. Hij kondigde zijn vertrek aan, maar is nog niet vertrokken. Hem de hervormingen laten vormgeven, dat is pure komedie", aldus de Aziaat, die een belangrijke rol speelde in het bid van Zuid-Korea voor het WK 2002.

Chung is zeventien jaar lang vice-voorzitter van de FIFA geweest en werd in 2011 al gezien als kandidaat om Blatter op te volgen. De Zuid-Koreaan weet niet of hij kansrijk is bij een eventuele kandidaatstelling. "Een verkiezing is niet makkelijk. Ik heb al een aantal keren geprobeerd om FIFA-voorzitter te worden en heb ook geprobeerd om de president van Zuid-Korea te worden, dus weet hoe het werkt."

Michel Platini lijkt zich ook kandidaat te gaan stellen voor de FIFA-verkiezing in februari. De UEFA-voorzitter heeft naar verluidt al veel steun bij diverse voetbalconfederaties.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen